Minov bepaalt niet voor bijzondere scholen

Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling kan niet bepalen wie ingeschreven mag worden op de bijzondere scholen. De bijzondere diensten zullen zich dat niet laten opleggen, zegt voorzitter Ricardo Kenswil van de Federatie van Instellingen van het Bijzonder Onderwijs in Suriname (Fibos). Geruchten doen de ronde dat het Minov zich wil gaan bemoeien met de inschrijvingen op de bijzondere scholen en deze onderwijsinstellingen aan regels wil binden voor wat betreft de toelating van nieuwe leerlingen. Het ministerie zou hiermee het probleem van leerlingen, die geen plaats hebben kunnen bemachtigen op een bijzondere school, willen verhelpen.
Volgens Kenswil berust deze informatie op een misverstand. De bijzondere diensten hebben het ministerie reeds laten weten dat zulks niet kan. Zij bepalen zelf wie wel of niet ingeschreven wordt. We begrijpen het Minov wel dat zij zoveel mogelijk alle leerlingen wil accommoderen, maar het werkt niet zo, zegt Kenswil. Het Minov kan niet bepalen voor het bijzonder onderwijs. Kenswil zegt dat het voor het ministerie duidelijk moet zijn dat de bijzondere diensten RK, Arya Dewaker, EBGS en Sanatan Dharm hun eigen identiteit hebben die gerespecteerd moet worden. Elke leerling die zij toelaten en iedere leerkracht die er komt werken, moet die identiteit respecteren.
Volgens de Fibos-voorzitter zal het Minov met de bijzondere diensten moeten samenwerken om het probleem van niet geplaatste leerlingen en het bivakkeren terug te dringen. ‘Het valt te verhelpen, maar men moet samenwerken’, zegt Kenswil. Hij wijst er ook op dat het ministerie niemand kan verplichten om zijn kind op een bepaalde school in te schrijven. ‘Minov kan het proces sturen, maar uiteindelijk hebben de ouders een vrije wil en bepalen zij zelf waar zij hun kind op school willen zetten’, aldus de Fibos-voorzitter. De komende maand wordt gestart met de inschrijvingen voor het kleuteronderwijs voor zowel het openbaar als bijzonder onderwijs.

error: Kopiëren mag niet!