Opvolgers Kromosoeto en Abrahams nog niet bekend

De opvolgers van de ontslagen ministers, Ginmardo Kromosoeto van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer en Ramon Abrahams van het ministerie van Openbare Werken, zijn nog niet bekend. Ook een officiële verklaring van president Desire Bouterse over de ontslagen is uitgebleven. Maandagochtend werden de gemeenschap en diverse politici verrast met het ontslag van deze twee ministers. Zowel Abrahams als Kromosoeto moest zijn portefeuille ter beschikking stellen aan de president, die hun thuis heeft ontvangen. De reden zou liggen in de prestaties van deze twee ministers. De vele ruis over de afgelopen periode over de OW-minister zou mede de oorzaak zijn dat de president uiteindelijk de knoop heeft doorgehakt.
Met betrekking tot Kromosoeto zou diens falend beleid met betrekking tot het occupatievraagstuk ook  doorslaggevend zijn. Hoewel de beslissing in het holst van de nacht is genomen door de president, was er tegen 14.00 uur gistermiddag nog steeds geen officiële verklaring gegeven vanuit het kabinet van de president. De perschef van het kabinet van de president, Cliff Limburg, kon ook geen reactie geven over het ontslag van de ministers. Hij vroeg aan de media te wachten op een officiële verklaring. Intussen wordt er gespeculeerd dat de opvolger van de OW-minister NDP-parlementariër Rabin Parmessar is, echter ontkent hij dit met klem en zegt ook dat hij wacht op de verklaring van de president. Weer anderen zeggen dat de dochter van Abrahams het roer op het ministerie overneemt.
De mogelijke opvolger van Kromosoeto is de voorzitter van de presidentiële commissie van het ministerie van RGB, Cornelly Strijdhaftig, zo vertellen toppers van de NDP in afzonderlijke gesprekken met Dagblad Suriname. In een reactie zegt DA’91-voorzitter Winston Jessurun zegt dat het ontslag van de ministers een afleidingsmanoeuvre is van de president. Hij zegt dat de president reeds vanaf zijn aantreden ministers heeft benoemd, ontslagen en gereshuffeld om de aandacht van de grote problemen af te leiden. ‘Het wordt tijd dat de president voor de spiegel gaat staan en naar zich kijkt en zich afvraagt wie er nou gereshuffeld moet worden’, aldus Jessurun.
Jessurun zegt dat vanaf het begin van het aantreden van deze regering de oppositie steeds vragen heeft gesteld in DNA over vele kwesties met betrekking tot grondaanvragen, aankopen en verkopen van terreinen en andere verdachte kwesties. Noch de president noch de regering heeft echter ooit hierop antwoord gegeven. Jessurun zegt dat het tijd wordt dat de president zelf opstapt. ‘We zijn nu in DNA en straks in de openbare vergadering merken we wel of er officiële verklaringen zullen worden gegeven’, aldus Jessurun in een interview tijdens de huishoudelijke vergadering. Enkele NDP-toppers zeggen opgelucht te zijn dat Abrahams opstapt, omdat deze vaker voor problemen heeft gezorgd binnen de coalitie.
Het begon allemaal met de renovatie van een werkkamer op zijn ministerie, waarvoor er grote bedragen werd uitgegeven. Ook de stopzetting van de bouw van de dijk in Commewijne zette kwaad bloed bij de oppositie. De middelen ten behoeve van de dijk zouden ook zijn ‘verdwenen’. Ook de tientallen onderhandse gunningen aan vrienden en familieleden door Abrahams werd hem niet in dank afgenomen en werd hij vaak onder vuur genomen door de oppositie, echter zonder resultaat. Vlak voor zijn ontslag is naar buiten gekomen dat hij de rechtmatige eigenaar is van de Sea Dog. Politici vragen zich af met welke gelden de ontslagen minister de boot heeft gekocht.
Seshma Bissesar             

error: Kopiëren mag niet!