Martosatiman: ‘Schoonschip bij RGB is oplossing ondeugdelijkgrondbeleid’

Ex-minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer is ervan overtuigd dat het ontslag van zijn opvolger,GinmardoKromosoeto, niet zal bijdragen aan een deugdelijk grondbeleid. ‘Het maakt niet uit welke minister je daar zet, het geklaag over het grondbeleid zal nooit ophouden. De mensen klagen ook op een subtiele manier als hun belangen niet behartigd worden.’ Daarnaast wordt de corruptie op het departement RGB mede instand gehouden door het ambtenarenapparaat.
Zoals Martosatiman aangeeft is RGB technisch beoordeeld een van de makkelijkste ministeries binnen de overheid, omdat er geen behoorlijke deskundigheid is vereist noch de noodzaak om nieuwe dingen te ontwikkelen.  Het belangrijkste is volgens de ex-bewindvoerder van RGB de transparantie en hiervoor zijn onder andere criteria nodig van wie grond krijgt en onder welke voorwaarden mag iemand een tweede stuk terrein krijgen. ‘De ambtenarenmolen is reeds jaren corrupt geweest om het zo te zeggen en houdt corruptie mede in stand, dus er zou schoon schip gehouden moeten worden. Dat is echter bijna niet realistisch, omdat de ambtenaren die informatie hebben en hieraan moet ook de top willen meewerken. Met een goed controlesysteem zullen namelijk namen naar buiten komen van wie gronden heeft gehad’, zegt de oud RGB-minister.
President Desi Bouterse ontsloegMartosatiman in het tweede kwartaal van 2012, omdat hij geen ondersteuning meer had van de twee KTPI DNA-ledenOesmanWangsabesari en RefanoWongsoredjo. Daarnaast is tijdens de periode van zijn ministerschap ook veel kritiek uitgeoefend. Ook de eerste RGB-minister tijdens regering Bouterse/Ameerali, Martinus Sastroredjo, is ontslagen. Martosatiman vindt het reshuffelen van ministers vooral bij RGB niet zinvol.  ‘Het is naar mijn mening juist slechter geworden na de reshuffeling.’ Het belangrijkste voor RGB is dat de administratieve zaken ter de bevordering van de transparantie goed worden geregeld; schoon schip is niet zo realistisch.
‘De realiteit is dat je binnen de ambtenarij gaat moeten leren om met de ambtenaren die ter beschikking zijn te werken. De nodige controlemechanismen moeten dan wel worden ingebouwd. Ik was al bezig met bijvoorbeeld het digitaliseren van gegevens’, zegt Martosatiman. Hij had binnen een jaar en twee maanden circa 6800 grondbeschikkingen getekend. Behalve Kromosoeto is ook minister Ramon Abrahams van Openbare Werken eervol ontslagen door president Bouterse.

error: Kopiëren mag niet!