Bedrijfsongelukken baren Arbeidsinspectie zorgen

Drie bedrijfsongevallen met dodelijke afloop in twee weken. De arts John Courtar, hoofd Medisch Bureau van de dienst Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), steekt de hand in eigen boezem. Een arbeider viel in het weekeind van het dak toen hij bezig was deze te herstellen. Hij overleefde de val niet. Een andere medewerker in dienst van de SDSM viel afgelopen maandag tijdens het werk in de Surinamerivier en verdween in de diepte. Een andere werknemer liet het leven na een bedrijfsongeval de vorige week. Er zal altijd sprake zijn van economisch verlies elke keer dat men het niet nauw neemt met de regels van bedrijfsveiligheid. Als daar ook mensenlevens mee gepaard gaan, dan levert het echt een trauma op.
Er is een tekort aan inspecteurs bij de dienst. Arbeidsinspectie telt 60 inspecteurs die regelmatig controle uitoefenen in bedrijven. Maar hoe kan je met 60 inspecteurs inspecties verrichten in 28000 bedrijven. Zes jaar terug waren het nog maar 6000. Door de handelslibraties is er nu een vijfvoud van dit aantal. Het oprichten van bedrijven is goed voor de economie. Courtar pleit ervoor dat ondernemers eerst alle wettelijke verplichtingen nakomen betreffende de inrichting van hun bedrijf. Nu gebeurt precies het tegenovergestelde. Er worden bedrijven opgericht, arbeiders worden in dienst genomen, terwijl nog niet is  voldaan aan de randvoorwaarden voor veilig en verantwoord werken, merkt de arts op.
In 2011 noteerde de dienst het aantal van 1100 arbeidsongevallen. In 2012 was dit aantal 750, waaronder 12 met dodelijke afloop. Het opvoeren van de voorlichting naar zowel de werkgever als de werknemer is ook een van de stappen die de dienst wil ondernemen. Bij een van de bedrijfsongevallen bleek de werknemer zich niet te hebben gehouden aan de voorschriften voor veilig werken.
 

error: Kopiëren mag niet!