Meer stabiliteitsfondsen voor vergroten sociale zekerheid

‘Het Spaar en Stabiliteitsfonds zal volgens de huidige conceptwet en de te verwachte meerinkomsten uit de goudmijnbouw, binnen 6 tot 7 jaar uitgegroeid zijn naar US$1 miljard, terwijl het land dicht tegen 1 miljard aan investeringen zal doen in de goudsector. De gerealiseerde mijnbouwinkomsten zullen voor 50% aangevuld worden door dit fonds, maar de totale overmakingen zullen totaal niet meer dan 5% bedragen van de totale waarde van het SSF. Dus bij US$1 miljard waarde van het fond, zal slechts US$50 miljoen (SRD 165 miljoen) getrokken kunnen worden door de Staat, bij een gerealiseerd tekort van SRD 330 miljoen uit de mijnbouw’, zegt Henk Ramnandanlal, lid van de commissie van rapporteurs die het ontwerp voorbereidde. Het parlement vergaderde dinsdag over de opstart en werking van het stabilisatiefonds.
In het concept is voorgesteld om in 2012 initieel US$ 20 miljoen te storten in het fonds. Vervolgens worden alle meerinkomsten uit de mijnbouw boven de begrote mijnbouwinkomsten overgemaakt naar het fonds. Dit fonds wordt gevormd door de initiële inleg en groeit vervolgens door de overmaking van de gerealiseerde overschotten uit de mijnbouw en tevens ook door inkomsten uit beleggingen (vermogensbeheer) door het fonds gedaan in het buitenland. In de eerste twee jaren mogen geen trekkingen verricht worden uit het fonds, omdat de middelen van het fonds tot een bepaald niveau moeten zijn aangegroeid alvorens er opnames uit het fonds mogelijk zullen zijn. Het fonds krijgt mede hierdoor de gelegenheid middelen te vergaren alvorens er onttrekkingen uit het fonds kunnen worden gedaan. Hiervoor is een periode van 2 jaar uitgetrokken. Voorts zullen uit het fonds naar de regering 25% van de gerealiseerde inkomsten overgemaakt worden uit het vermogensbeheer. Jaarlijks zal in juni de inkomstenoverdracht plaatsvinden, voorts gaat 25% van de beleggingsinkomsten naar de Staat, terwijl 50% van het gerealiseerde tekort van de mijnbouwinkomsten wordt overgemaakt uit het SSF naar de regering.
Echter mag volgens art. 6 lid 3 van de conceptwet SSF, de inkomstenovermakingen maximaal 5% zijn van de totale overmakingen naar de regering. Volgens Ramnandanlal richt het huidige ontwerp zich teveel op de financiële stabilisatie van de huishouding van de overheid. Er zou volgens het assembleelid gewerkt moeten worden naar een breder gericht stabilisatiebeleid. Daarbij is het beleggen in het buitenland volgens hem één van de instrumenten om te komen tot extra inkomsten voor de Staat, die momenteel teveel leunt op inkomsten uit de mijnbouwsectoren. Ramnandanlal gaf aan in zijn presentatie dat binnen het stabilisatiebeleid meerdere subfondsen passen die eventueel onder het SSF gebracht zouden kunnen worden. Hij noemde hierbij een nationaal investeringsfonds voor investeringen in de duurzame sectoren van de nationale economie als toerisme en de agrarische en dienstensector (ICT en energie) en een sociaal fonds om te investeren in de sociale sfeer zoals huisvesting, onderwijs en volksgezondheid.

error: Kopiëren mag niet!