Op hete kolen

We zijn nu 3 jaar na de verkiezingen van mei 2010 en in feite is iedereen blij met alles. Ook onze DNA-leden, want vooral zij zijn heel goed bedacht. Maar met juridisch nog 2 jaar te gaan, of misschien een jaar voor er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden, zitten zij op hete kolen. De vraag kan direct gesteld worden waarom. Wij weten dat in de politiek niet alles veilig en wel is geregeld op papier.  Voor zij die gewend zijn om te slijmen, tot dan toe. Maar zij die geweldig willen doen, moeten dezer dagen echt hun schoenen plat lopen. Zij moeten haast maken bij hun vrienden en loyalisten; het is nu of nooit en de tijd dringt. In feite mag dat geen probleem zijn als de partij goed georganiseerd is. Maar ja, politiek Suriname is en blijft een eigen wereld in de grote echte wereld, zegt men. Buitendien, jouw participatie en eventueel aanhankelijkheid aan de partij, zijn belangrijke meetpunten en vaak zijn het aspecten die velen nietkunnen begrijpen. Dat is nu eenmaal politiek Suriname.
Hoewel op papier er nog 2 jaren resten, let wel over 2 jaar de geheime algemene verkiezingen zullen plaatsvinden, weten wij dat de politieke partijen reeds lang bezig zijn hun achterban te mobiliseren  en warm te houden. Het wachten is dan op de grote dag. De grote partijen hebben op diverse plaatsen hun trouwe kernbesturen reeds lang wakker gemaakt en in de aanslag geplaatst. Zij werken al in het veld om hun trouwe leden opnieuw wakker te schudden nieuwe leden te mobiliseren. Het grote bolwerk van aanhankelijke nieuwe leden is natuurlijk Commewijne. Laatstelijk nog heel veel in het politieke middelpunt. Partijen als de PL en Abophebben in de laatste tijd allerlei overrompelingstactieken, zelfs op ministerieel niveau toegepast met allerlei gevolgen van dien. In het binnenland schijnt de situatie ook niet een walkoverte zullen worden voor de nogal bekende partijen. Want ook in die gebieden denken de huidige gevestigde partijen hun strongholders via hun structuren te hebben veiliggesteld. Vooral de opkomende politieke partijen die op etnische basis zichzelf willen profileren,zullen met de wetten en regels zeker ook rekening moeten houden. Inderdaad het belooft een hevige strijd in het binnenland te worden waarbij de keuze, het gezag en de macht van de dignitarissen een belangrijke rol zullen spelen.
Ook de vertegenwoordigers van de gerelateerde partijen zitten op hete kolen. Gedane beloften moeten nagekomen worden, maar daarvoor zijn we veelal afhankelijk van de zittende ministers. Dat is een niet te onderschatten factor. Het is niet gemakkelijk, de situatie is echt vrij ingewikkeld.
In elk geval zo zitten de kaarten voor de zittende DNA-leden in de verschillende ressorten en plaatsen in deze turbulente periode van het komende jaar in elkaar. Het is niet vanzelfsprekend dat je er over twee jaar zeker bij bent. Er kan een andere wind gaan waaien. Aan de andere kant bekeken is de bewustwording van de kiezers in de laatste maanden van de zittende regering ook van belang. Links en rechts wordt men door de nogal zwakke oppositie aan de kaak gesteld. In feite is dit een abnormaalsteekspel. De coalitie heeft tot nu toe heel gehoorzaam haar stempel gedrukt op het gebeuren. Je moet als coalitie alles geduldig over je heen laten komen. Alles moet door dik en dun verdedigd worden. Je moet proberen te overleven, anders ga je echt verzuipen. Je moet op gezette tijden je stem laten horen. Gelet op de laatste momenten van het gedrag van hun voorlieden bij de vorming van een eventueel partnerschap om een volgende regeercoalitie te vormen, is het niet onmogelijk dat al de neuzen wederom dezelfde kant zullen wijzen.
Kadi Kartokromo
 

error: Kopiëren mag niet!