‘Weer onverantwoordelijke sluiswachter die gebied laat blank lopen’

Wederom heeft een onverantwoordelijke sluiswachter in Commewijne ervoor gezorgd dat een gebied blank is komen te staan. Dat zegt coördinator van regio-oost van het ministerie van Openbare Werken, Oemar Jimiedar, in gesprek met Dagblad Suriname. Hij zegt dat het deze keer gaat om de sluis te Bakasroisie. ‘We zijn in de ochtenduren op zoek gegaan naar deze man en hebben hem borrelend aangetroffen met zijn vrienden. Dit kan toch niet’, zegt Jimiedar geërgerd. Voor de tweede keer binnen een week is het voorgekomen dat sluiswachters de sluizen waarvoor ze verantwoordelijk zijn gesteld, niet op tijd dicht doen. ‘Ik ben sinds negen uur in de avond bezig geweest en ga nu pas naar huis. We zijn uren lang bezig geweest het water de baas te zijn. Ik zeg keer op keer dat er iets goed mis is in Commewijne met de sluiswachters. Ik heb het gevoel dat ze met opzet hun werk niet doen, terwijl ze heel goed worden betaald voor het werk’, zegt Jimiedar. Hij zegt dat terwijl de sluiswachters er met de pet naar gooien, de gemeenschap de dupe wordt van dit gedrag.
De coördinator van regio-oost is woest. Hij zegt dat hij een evaluatie gaat houden en na zal gaan welke harde maatregelen nu getroffen moeten worden tegen deze sluiswachters. Districtscommissaris Ingrid Karta-Bink bevestigt dat er wederom een sluiswachter in beeld is gebracht die zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. ‘Kan je je voorstellen dat we deze man hebben aangetroffen in beschonken toestand?’, aldus de dc. Ze vraagt zich af wat de autoriteiten nog moeten leren aan de sluiswachters om hun werk naar behoren te doen.
In een reactie zegt VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing dat per sluis er vijf wachters zijn aangesteld. Bovendien zijn er ook nog controleurs die het werk van de sluiswachters moesten hebben gecontroleerd. ‘Waar waren deze controleurs? Er is een heel team dat belast is met de sluizen. Niet alleen de sluiswachter is verantwoordelijk voor het open en dichtmaken van de sluis, maar het hele team. Wanneer een sluiswachter zijn werk niet heeft gedaan, moet het hele team op het matje worden geroepen. Laten het hele team dan rapporteren wat ze allemaal deden toen de sluis moest worden dichtgemaakt’, aldus Girjasing. De VHP’er zegt dat als sluiswachters er met de pet naar gooien, deze zeker moet worden gestraft. Echter moet eerst worden onderzocht wie erop moest toezien dat de sluiswachter zijn werk goed moest doen.
Karta-Bink zegt dat de sluiswachters die vallen onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling geen enkel controleurs hebben. Het ministerie van Openbare Werken heeft wel controleurs ter beschikking. Ook heeft de dc maar 1 sluiswachter per sluis tot haar beschikking, terwijl het ministerie van OW, meer dan 2 sluiswachters per sluis tot zijn beschikking heeft.  Girjasing zegt het vreemd te vinden dat het ministerie van RO geen controleurs ter beschikking heeft, terwijl het ministerie van OW dat wel heeft. Ook vindt hij het opvallend dat sluiswachters van RO nu achter elkaar in de fout gaan. ‘Ik ga wel even na of de informatie dat RO geen controleurs heeft, wel klopt. Wie is dan in dit geval verantwoordelijk’, vraagt Girjasing zich af. Karta-Bink zegt dat in dit geval het ressorthoofd ter verantwoording moet worden geroepen. Zowel Girjasing als de districtscommissaris is het erover eens dat er een evaluatie moet komen over het hele functioneren van de sluiswachters, daar er een structureel probleem met deze groep is ontstaan in Commewijne.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!