Derde vergadering Caribbean Wetlands in Suriname

Derde vergadering Caribbean Wetlands in SurinameDe derde vergadering van het Caribbean Wetlands Initiatief is van start gegaan in ons land. Gedurende 5 dagen zullen Caribische landen zich buigen om te komen tot een strategie voor beheer en bescherming van onze wetlands. De vergadering werd geopend door minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Suriname is vereerd gastheer te zijn van de belangrijke regionale bijeenkomst, ook om op deze wijze de activiteiten van Ramsar te ondersteunen. Op 22 november 1985 is Suriname lid geworden van Ramsar, waarbij de Coppename-monding de status heeft gekregen van Ramsar-watergebied.
De Ramsar-watergebieden in het Caribisch gebied zijn van groot belang, omdat zij helpen om de negatieve effecten van de klimaatsverandering te verminderen, grondwaterkwaliteit te verbeteren, bezinking en voedingsstoffen vast te houden, de kustlijn te stabiliseren, water te zuiveren en ecotoerisme te bevorderen. Niettegenstaande deze zaken zijn deze de minst bekende, minst beschermde en meest bedreigde gebieden. In Suriname is er een speciaal programma om het kustgebied te ontwikkelen samen met het UNDP Suriname-kantoor met financiële middelen van GEF. In Suriname zijn nu besprekingen gaande  om het Bigi Pan-gebied tot Ramsar-watergebied te verklaren.  Suriname is ook van mening dat de jeugd in het Caribisch gebied betrokken moet worden bij de regionale maatregelen ter bescherming van de Ramsar-watergebieden, teneinde deze in de Caribische regio een blijvende plaats te geven. Suriname wil dat doen door zijn Educatieafdeling van het onderdirectoraat Bosbeheer.
De jachtopzieners van RGB zijn inmiddels begonnen ervaringen uit te wisselen met de buurlanden Frans Guyana en Guyana. Suriname wil van deze gelegenheid tevens gebruik maken om aandacht te vragen voor het 3de Internationale Congres over Biodiversiteit in het Guyana Shield-gebied, dat van 5 tot 8 augustus dit jaar zal plaatsvinden.
Het doel van deze conferentie zal zijn om de milieueffecten van economische ontwikkelingen te identificeren in dit gebied, alsmede de maatregelen te definiëren  om te komen tot werkelijk “groene” ontwikkelingen in de regio.
De minister heeft tevens aandacht gevraagd voor Carifesta XI, dat van 16 tot 25 augustus zal plaatsvinden. Het thema voor dit evenement zal zijn: “Cultuur ten behoeve van ontwikkeling: Het vieren van onze diversiteit en het promoten van cultuur binnen economische, sociale  en persoonlijke ontwikkeling van de bevolking”.

error: Kopiëren mag niet!