‘Rompslomp bij douaneafhandeling’

Rompslomp‘Importeurs staan machteloos tegenover de chaotische situatie die heerst bij de douaneafhandeling’, zegt Shaam Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos). ‘Er is geen enkel orgaan waar je terecht kan om als importeur je beklag te doen.’ Binda verwijt de regering bekrompen handelen door de raad van beroep niet in te stellen. De regering heeft met de toepassing van de WTO-wet  Tarief en Invoerrechten nieuwe regels doorgevoerd die het afhandelingproces bij de douane vertragen. Met deze wet in de hand wil de overheid het probleem van onderfacturering bestrijden. Volgens Binda verzuimt de regering evenwel de raad van beroep als beroepsinstantie voor de importeurs in het leven te roepen. De importeurs kunnen daarom nergens terecht om hun beklag te doen over de oneigenlijke situaties die worden gecreëerd vanwege de nieuwe spelregels bij de afhandeling. Onderdeel van de vernieuwing is ook de implementatie van het elektronische Asycouda-systeem bij de douane. Ook dat levert vertraging op vanwege de fouten die er in het systeem worden gemaakt, zegt Binda. De geïmporteerde goederen blijven weken liggen op de haven, waardoor opslagkosten oplopen. Ook de kosten van verplichtingen die de importeur heeft met zijn buitenlandse contacten lopen op. Dit zal volgens Binda een negatief effect hebben op de prijzen van goederen in de winkels, daar handelaren deze gestegen opslagkosten zullen doorberekenen in de consumentenprijs.
‘Men geeft af op prijsverhoging, maar het is het overheidsbeleid dat dit zelf in de hand werkt’, meent de Akmos-voorzitter. Binda zegt dat een groot deel van de importeurs gedupeerd wordt door de situatie op de haven, maar toch de mond houdt. Binda is het er niet mee eens dat importeurs die bij het indieningproces fouten maken vanwege de onwennigheid met het systeem, beboet worden. “Als je een cijfer- of letterfout maakt, word je door de douane bekeurd. Er is voor de importeur geen enkele mogelijkheid om zaken te corrigeren. De hoogte van de boete wordt bepaald door de korpsleiding. Het moet je daarom niet verbazen dat mensen proberen de leiding zoet te houden, om een boete te ontduiken”, zegt Binda. ‘Deze zaken kunnen niet worden toegestaan bij de belangrijkste kassa van de Staat’, meent de Akmos-trekker.  Naar zijn zeggen worden ook exporteurs gedupeerd door de toestanden bij de douaneafhandeling. Het komt zelfs voor dat producten voor de export liggen te rotten vanwege de rompslomp bij de afhandelingprocedures.

error: Kopiëren mag niet!