Certificering cassavetelers stap tot diversificatie landbouw

Met de uitreiking van 120 certificaten op 16 en 17 mei 2013 aan cursisten van de training ‘Cassaveteelt’, die door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is verzorgd in de districten Coronie en Nickerie, wordt weer gestalte gegeven aan één van de doelen van de regering om de landbouw te diversifiëren en de sector meer te gaan richten op de export. De uitreiking komt na een training van 3 dagen in de maand maart 2013 die door medewerkers van het ministerie in Coronie, Wageningen, Paradijs, Nieuw Nickerie en in de Clarapolder is verzorgd. De cursisten hebben daarbij volgens de door het bedrijf  ‘Innovative Agroprocessing Industries’ (IAP) gehanteerde internationale regels en plantmethodes, cassavevelden leren aanleggen, irrigeren, plantmateriaal leren aanmaken en planten leren verzorgen.
Nadat de aanplanten zijn aangelegd, zal IAP individueel overeenkomsten met de telers aangaan waarna het product kan worden geleverd. Tussen de uitreiking van de certificaten en de contracten met de afnemer zal het ministerie de cassavetelers blijven begeleiden. Nu reeds zijn er in Nickerie tenminste 2 ondernemers die op grote schaal cassave-aanplanten hebben aangelegd.
Gezien de planning om, net zoals in het district Para, ook in Saramaca een cassaveverwerkingsunit op te zetten voor de export, breken er ook goede tijden aan voor telers in de westelijke districten. ‘Wij als LVV trainen en begeleiden en u moet gaan produceren’, zei Paimoen Wongsowikromo, trekker van het cassaveproject binnen het ministerie, aan de gecertificeerden.

error: Kopiëren mag niet!