Governor Hoefdraad bij IT-conferentie: ‘Er moet actie ondernomen worden’

Governor Hoefdraad bij IT-conferentieDe Centrale Bank van Suriname (CBvS) organiseerde gisteren een IT-conferentie getiteld  ‘Improving Suriname’s position in IT related indexes of the UN, the World Bank and the World Economic Forum’.
Alle relevante spelers op IT-gebied in Suriname deden aan deze conferentie mee. Er zijn inleidingen verzorgd door deskundigen uit Suriname, Zuid-Korea en Singapore. De opening werd verricht door de governor van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad.
De governor gaf gisteren te kennen dat het spijtig is te moeten vaststellen dat Suriname een achterstand heeft op omringende landen, wanneer het gaat om de laatste ICT-ontwikkelingen. ‘In een wereld waarin vooral jongeren zich met alle gemak weten te bedienen van de meest geavanceerde technische hulpmiddelen, is het zaak dat wij als natie bij de les blijven. Suriname scoort niet hoog op IT gerelateerde indexen.’ Volgens Hoefdraad moet voorkomen worden dat bij volgende meetmomenten Suriname op dezelfde of erger op een lagere positie terechtkomt. ‘Er moet actie ondernomen worden.’  De Government Index van de UN, de Ease of Doing Business Index van de Worldbank en de Network Readiness Index van de World Economic Forum geven aan in welke mate informatietechnologie in landen wordt toegepast. Voor potentiele investeerders zijn deze rankings nagenoeg van even groot belang als macro-economische indicatoren bij hun besluitvorming om al dan niet voet aan wal te zetten in een land. Als dit van belang is voor de investeerders is het zeer zeker van belang voor de financiële autoriteiten.
Uitgaande hiervan heeft de Centrale Bank van Suriname het tot haar plicht gemaakt om het initiatief te nemen bij de noodzakelijke inhaalslag die gemaakt moet worden. Hierbij moet er volgens de CBvS-topper een roadmap worden uitgezet, die samen met het bijbehorende actionplan Suriname zal moeten leiden naar een aanvaardbare positie op de indexlijsten. De bank heeft als initiatiefnemer voor dit proces haar gedachten laten gaan over wie hierbij te betrekken. Singapore en Zuid Korea hebben zich bereid verklaard Suriname bij te staan. Inmiddels heeft een zeer actieve mobilisatie ook private en publieke stakeholders bij elkaar gebracht, die verband houden met het domein van E-government, Ease of Doing Business en Networked Readiness.
‘Wij staan op dit moment (deze jaren) de eerste daadwerkelijke stap te zetten op de roadmap die Suriname zal moeten verheffen naar een hogere ranking. Wij hebben de besten uit de wereld ter beschikking om van hen te leren hoe zij de top hebben bereikt’, zegt Hoefdraad.
De ICT-afdeling van de CBvS is volledig geherstructureerd. ‘ICT speelt een zeer belangrijke rol in de bank en de raakvlakken tussen ICT en veranderingsprocessen in de business side zijn geïdentificeerd. We kijken ook verder dan het moderniseren van het betalingssysteem in Suriname. ICT heeft een belangrijke functie. We richten ons verder ook op het overgaan op goedkope, maar ook veilige vormen van betaalverkeer voor het groter publiek tot in de verre oorden, zoals het mobiel betalingsverkeer en het toezicht daarop. Verder zal het ook de moderne en snelle technologie zijn die ons moet helpen in het opzetten en administreren van een modern credit registratiebureau, een deposito verzekeringfaciliteit, het ontwikkelen van een effectief liquiditeiten managementsysteem en toezicht op de valuta- en kapitaalmarkt.
Widjai Ganesh
 
 

error: Kopiëren mag niet!