Jarige Caricom schrijft componistenwedstrijd uit

Jarige Caricom schrijft componistenwedstrijd uitIn oktober 2013 wordt Caricom 40 jaar en in dat kader heeft het Caricom Secretariaat een Caricom zangcompetitie georganiseerd voor alle Caricom-lidlanden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het directoraat Cultuur hebben gisteren een gezamenlijke persconferentie belegd om meer duidelijkheid te verschaffen over deze competitie. Directeur Stanley Sidoel van Cultuur zei gisteren dat het winnende lied bij alle speciale gelegenheden van de Caricom afgedraaid zal worden. Het winnende lied wordt de officiële Caricom-song.
De trekker van dit project, dr. Ramon Williams, zegt dat elk lidland 6 competities mag inzenden bij het Caricom Secretariaat in Guyana. Wat de lokale competitie betreft zal een deskundige jury uit alle inzendingen de 15 beste composities uitkiezen. Een andere jury zal uit deze 15 liederen de 6 beste kiezen voor de Caricom-competitie. Er zal ernaar gewerkt worden om de 15 beste liederen op een cd uit te geven. Williams zegt dat Surinaamse componisten nu de gelegenheid krijgen om zich te meten met componisten uit het buitenland. Een enthousiaste Williams zei gisteren dat er vanuit de zijde van Suriname ook interesse is om plaats te nemen in de jury van het Caricom Secretariaat. Sidoel zegt dat er hierover nog gesprekken gevoerd moeten worden.
Volgens beleidsmedewerker Rudy Spa van het directoraat Cultuur moeten de componisten in hun teksten de culturele identiteit van Caricom verwerken. In de liederen moeten ook de verschillende instrumenten terug te horen zijn. Elk gecomponeerd lied moet op een cd geplaatst worden. Teksten zijn in het Engels en een lied is maximaal 4 minuten lang. De Surinaamse componisten zijn vrij in het kiezen van hun zangers, zangeressen en koren. De deadline in Suriname is gesteld op 28 juni 2013, waarna de jury aan het werk zal gaan. De Surinaamse jury zal de richtlijnen moeten volgen van het Caricom Secretariaat. De componist van het winnende lied krijgt US$ 10.000. De tweede prijs is US$ 5.000 en de derde prijs US$ 2.500.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!