Lions Club Commewijne houdt groots gezondheidsproject in Johanna Margaretha

Lions Club Commewijne houdt groots gezondheidsproject in Johanna MaragarithaLions Club Commewijne heeft afgelopen weekend een groot gezondheidsproject gehouden in plantage Johanna Margaretha. Samen met de Suriname Eye Center van het Academisch Ziekenhuis en My Lab werden bewoners van deze plantage in de gelegenheid gesteld om medische testen en oogmetingen te doen. Meer dan honderd mensen meldden zich uiteindelijk aan om hun bloed en suiker te prikken. Ook werden de nieren onderzocht, wat overigens voor het eerst is gedaan op de plantage. De president van Lions Club Commewijne, Roy Boedhoe, noemt het resultaat van het project zorgwekkend. In een interview met Dagblad Suriname zegt hij dat zeker 80 % tot 90 % van de aanmelders suikerpatiënten blijken te zijn. ‘Het resultaat is heel erg zorgwekkend. Ze moeten allemaal begeleid worden. Gelukkig hebben we een eigen arts, die zich zal ontfermen over hun. We zullen dus terugmoeten komen met de resultaten en het volgend traject dan uitstippelen samen met deze mensen’, aldus Boedhoe.
Boedhoe zegt dat er is gekozen voor plantage Johanna Margaretha, omdat dit een geïsoleerd gebied is, vanwaaruit het moeilijk is voor burgers om bezoeken te brengen aan gezondheidscentra. Van de ruim meer dan honderd mensen die oogmetingen hebben gedaan, zijn zeker twaalf verwezen naar de Suriname Eye Center voor oogoperaties. ‘Het zijn gelukkig geen ernstige aandoeningen. Vele van de aandoeningen hebben te maken met ouderdom. Staar en cataract komen veel voor. De meeste van de patiënten moeten een bril krijgen en zijn ook doorverwezen naar de opticien’, zegt oogarts Jerrel Pawiroredjo van de Suriname Eye Center. Hij zegt dat het al bij al de moeite waard is geweest om de plantage aan te doen, omdat uit ervaring is gebleken dat de geïsoleerde gebieden zelf niet de mogelijkheid beschikken om een bezoek te brengen aan de oogarts. ‘Daarom brengen wij de zorg voor hun. Het is ons werk’, aldus Pawiroredjo. Met zijn mobiele unit is Pawiroredjo al jaren bezig om bezoeken te brengen aan gebieden over heel Suriname.
Manager van het project SheilendraGirjasing zegt dat hij tevreden is met het verloop van het project. ‘Wij hebben ons doel bereikt. We hebben de service verleend aan een groep die zich de gezondheidszorg niet kunnen permitteren. Er zijn mensen die acuut zijn behandeld, doorverwezen en voor wie we terug zullen moeten komen. Vooral de personen die een bril moeten hebben en die voor operaties naar het AZP moeten, die zullen we verder begeleiden en trachten dezelfde dag terug te brengen’, zegt Girjasing. Voor wat de medische testen betreft, wacht hij het resultaat af. Hij zegt dat het project een druppel op de hete plaat is, omdat vele mensen uit geïsoleerde groepen de gezondheidszorg ontberen. ‘Ik wens voor niemand dat die ziek wordt, maar als er een zieke is, moet er acute zorg worden aangeboden’. Girjasing zegt dat na Johanna Margaretha ook de plantages Rust en Werk, Bakki en Kroonenburg zullen volgen.

error: Kopiëren mag niet!