Tekort aan psychosociale begeleiders wel op te vangen

Het tekort aan psychosociale begeleiders binnen de overheid is wel op te vangen. Dit zegt voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) Asha Mungra als reactie op de statement van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings- Simons als zou de overheid niet beschikken over genoeg psychosociale begeleiders om het landelijk probleem van suïcide breed aan te pakken. Nadat verschillende DNA-leden aan de regering vroegen om zo gauw als mogelijk dit probleem aan te pakken, zei Geerlings-Simons dat door het tekort aan dit soort personeel de regering nog niet in staat is om het probleem breedvoerig aan te pakken. Ze zei evenwel dat er wel gedacht wordt hoe het tekort op te heffen. Mungra vindt dat er niet teveel tijd moet worden besteed aan nadenken. Volgens haar zijn er genoeg deskundigen in Suriname die mee kunnen helpen het probleem van zelfdoding op te lossen.
‘We hebben een psychiatrisch centrum dat bemand is met psychiaters en psychologen. De regering kan een beroep doen op dit centrum en gebruikmaken van de expertise. Deze mensen kunnen best ingezet worden om het werk te doen. Kijk ook naar het AHKCO, dat sociaal werkers aflevert. Ook met deze groep kan je nauw samenwerken’, aldus Mungra. Ze zegt dat het ligt aan de prioriteiten van de regering en het ministerie van Volksgezondheid of het probleem werkelijk wordt aangepakt of niet. Zo vindt ze dat Stichting WIN, die in het leven is geroepen om het probleem van suïcide in Nickerie aan te pakken, geen effect heeft op het aantal zelfmoordgevallen. Ze vindt dat de counselors die hier werken geen deskundigen zijn. Ook blijkt dat om een bepaalde tijd er een psycholoog afreist naar Nickerie om de patiënten bij te staan. Mungra vindt dit niet genoeg. Ze zegt dat bij de begeleiding er psychiaters aanwezig moeten zijn, omdat het probleem van suïcide een van de ergste problemen binnen de psychiatrie is. De behandeling van patiënten gaat ook met medicamenten die alleen de psychiaters kunnen voorschrijven, en geen psychologen. Daarnaast moet er elke dag een psycholoog in Nickerie worden ingezet.
‘We zien dat het ministerie van Volksgezondheid ook in Paramaribo een samenwerking is aangegaan met  de Stichting Mind Console Center, die ook met counselors werkt. Dit helpt totaal niet om het probleem van suïcide aan te pakken’, aldus Mungra. Ze zegt dat de sociaal werkers die afstuderen van het AHKCO gemakkelijk ingezet kunnen worden om probleemgezinnen te analyseren, zodat hierna psychiaters en psychologen ingezet kunnen worden. ‘Er zijn er genoeg. Als de overheid niet heeft, zijn er wel particulieren die het werk kunnen doen. Het ligt echt aan de prioriteiten die de regering stelt. Als je zegt dat we de middelen niet hebben en dat we ook de deskundigen niet hebben, dan moet je ervoor zorgen dat we die wel krijgen’, besluit Mungra. Ze zegt dat president Desire Bouterse nog steeds niet heeft gereageerd op haar verzoek om een presidentiële commissie in te stellen.

error: Kopiëren mag niet!