Hoge stoep, minder verkoop bloemen

ifGisla Soebratie van Cupido is niet te spreken over de hoge stoep die gemaakt is voor de bloemenstands bij het uitgaanscentrum. ‘We hadden gehoopt dat zij wat rekening met ons zouden houden en dat bijvoorbeeld een inham zou komen voor de automobilisten om te stoppen om gauw een bloemetje te kopen. ‘Met de hoge stoep is dat niet meer mogelijk. Men praat maar over ondernemen en het ondernemerschap stimuleren onder de kleine ondernemers, maar dit is een bewijs dat ik dat niet zie gebeuren. Soebratie vertelt dat er al twee bejaarde vrouwen gevallen zijn voor de bloemenstand, omdat zij de stap niet konden maken.
Soebratie zit al 35 jaren in de bloemen business. Ze zat eerst in het onderwijs, maar zegt ze ‘om de bloemen heb ik het onderwijs verlaten.’ Ze heeft er absoluut geen spijt van. Soebratie zegt dat zij meer buitenlandse bloemen, vooral uit Nederland, in haar fleurige en lekker geurende bloemenstand heeft. Volgens haar zijn er nu veel minder lokale kwekers, vandaar het weinige aanbod van bloemen uit de Surinaamse tuin. Soebratie zegt dat de toeristen de Surinaamse bloemen prefereren, terwijl Surinamers vragen naar buitenlandse bloemen. De bloemen die het meest geïmporteerd worden, zijn rozen, chrysanten, lelies en anjers. Men koopt wat men leuk vindt. Volgens Soebratie wordt er gemiddeld SRD 50 uitgegeven aan bloemen. Zij verwacht de drukte vanaf vandaag, gelet op het feit dat het donderdag Valentijnsdag is.
Ook Mavis Rakidjo van de bloemenstand aan de Wilhelminastraat zegt de drukte vanaf vandaag te verwachten. De vraag naar rozen op Valentijnsdag is groot. ‘Rozen is voor geliefden’, zegt Rakidjo glimlachend. Zij verkoopt rozen uit Suriname en uit het buitenland. De Surinaamse rozen zijn goedkoper. Rakidjo zegt dat zij niet precies kan aangeven hoeveel er gemiddeld voor bloemen wordt uitgegeven. Er zijn personen die soms maar een roos kopen en weer anderen een hele bos bloemen. ‘Het varieert van persoon tot persoon.’ Surinamers kopen volgens haar het meest rozen, anthuriums, chrysanten en exotische bloemen. Zij merkt dat de doorsnee Surinamer nu toch vaker bloemen koopt en bloemen waardeert. De prijzen zijn redelijk, zegt Rakidjo.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!