Bananenaanplant vernield door hevige rukwinden

ifHet huilen staat grootlandbouwer Rangdjietsingh Dassasingh nader dan het lachen. Hevige rukwinden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de bananenaanplant van de landbouwer te Weg naar Zee vernield. De rukwinden hebben volgens een telling van enkele ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) 2800 bananenbomen van Dassasingh ontworteld. De bomen droegen vruchten en volgens de landbouwer zou hij over enkele weken beginnen met het oogsten. Dassasingh vertelt dat de prijs van bananen thans aan de hoge kant is, tussen SRD 5 en SRD 6 per kilo. Volgens hem is er na een lange tijd zo een goede opkoopprijs op de markt. ‘Ik verheugde mij erop dat ik wat extra zou verdienen. Helaas.’ Op de vraag van Dagblad Suriname hoe groot het verlies is, maakt de grootlandbouwer snel een rekensommetje. Een tros bananen weegt ongeveer 20 kilo. Voor een tros zou hij dus ongeveer SRD 110 verdienen. Voor 2800 bananenbomen is dat 2800 trossen á SRD 110 = SRD 308.000.
Dassasingh heeft gisteren LVV ingeschakeld voor een schaderapport. ‘Als de Belastingdienst aanklopt, kan ik ze dan altijd tonen hoeveel schade ik heb geleden.’ Van LVV krijgt Dassasingh, ter compensatie voor de geleden schade, enkele zakken mest. De landbouwer vindt het een lachertje. ‘Het is maar een druppel op een hete plaat.’ Door LVV wordt steeds aangekondigd dat Suriname de voedselschuur van Caricom moet worden. Hoe willen zij dat als er niets wordt gedaan voor landbouwers.’ De landbouwers te Weg naar Zee hebben vaker te kampen met wateroverlast. Voor Dassasingh is het de tweede keer dat zijn aanplant is vernield door hevige rukwinden. Hij wil niets anders dan een schaderapport van LVV.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: