Reorganisatie douane noodzakelijk

Dat onze minister van Financiën nu eindelijk de douane reorganiseert, is lovenswaardig. Uit diverse vertrouwelijke gesprekken met daarvoor in aanmerking komende personen komt duidelijk naar voren hoe het komt dat malafide handelaren zo rijk zijn. Sommige van deze lieden camoufleren hun bezit door politieke partijen op te richten of zich aan te sluiten bij politieke partijen. Uit ervaring en onderzoek weet men dat er op crimineel verdiend geld geen enkele zegen rust. Ook wordt er beweerd dat met het geautomatiseerde Asycuda-systeem bij de douane is gefraudeerd. Afhandelingen en leveringen die door douaniers op locatie gepleegd worden, doen vaak ook de wenkbrauwen fronzen. Heel opmerkelijk is ook dat bij sommige douaneambtenaren het vermogen flink is toegenomen. Is hier ooit strafrechtelijk onderzoek naar gedaan?
Onder Bouterse wordt eindelijk een goede stap gezet om het gerommel bij de douane op te ruimen. Van de chaos bij de douane hebben diverse politici geprofiteerd.
Hoe het ook zij, hulde aan minister Wijnerman voor haar initiatief om schoon schip te maken bij de douane. De eerste goede stappen zijn in ieder geval gezet!
Dat sommige politici in Paramaribo Noord of elders zeer grote villa’s hebben gebouwd, geeft te denken. Het is wellicht om deze reden dat de behandeling van de anticorruptiewet niet op de agenda van onze DNA wordt geplaatst. Sommige (ex)vervolgingsambtenaren beweren zelfs dat er genoeg wetgeving bestaat om de wijdverbreide corruptie aan te pakken. Ik bestrijd deze stelling! Bepaalde personen bij de douane hadden allang plaats moeten maken. Ook rijst gelijk de vraag of de vergrijsde en politiek benoemde top bij het Openbaar Ministerie niet aan vervanging toe is. Wordt er nog wel op adequate wijze aan opsporing en vervolging gedaan? Bekend is dat het wel eens voorgekomen is dat leden van deze instantie verzuimd hebben om de jaarlijkse vragenlijst voor Transparency International in te vullen en op te sturen. Ook herinner ik mij dat als Peter R. de Vries de bekende misdaadverslaggever uit Nederland bij het vervolgingsapparaat langs kwam om vragen te stellen over een beruchte moordenaar die zich uit de voeten had gemaakt, men het bericht achterliet “niet thuis te zijn”. Met name de Nationale Partij Suriname (NPS), met toen nog Venetiaan als voorzitter, heeft bij de laatst gehouden verkiezingen een flinke deuk opgelopen door dit soort nalatigheden. Opmerkelijk is dat op de site van de NPS, die nog steeds niet is geactualiseerd, nog steeds staat het curriculum vitae (cv) van de vroegere voorzitter. Waarom? Dat “Vene” niet de eer aan zichzelf houdt (ook leeftijd) door alle politieke functies neer te leggen, geeft veel te denken. Zoals bekend stemt het volk veelal niet rationeel maar emotioneel, daarbij vooral gedreven door teleurstelling en of boosheid. Zij hebben daarom niet geschroomd om bij de afgelopen gang naar de stembus te kiezen voor een heel andere regering. Zelfs een waarvan diverse leiders van de deelnemende politieke partijen aan de coalitie een crimineel verleden hebben.
Bij sommige handelaren merk je aan hun postuur hoe goed ze hebben geboerd van de corruptie en fraude bij de douane. Deze lieden noemen zich nu “industrieel en of zakenman”. Bij hun eigen mensen komt dit predicaat zeer lachwekkend over. Laat het daarom vanaf nu duidelijk zijn dat de grootste uitbuiters van ons land niet de kolonisatoren waren, maar onze eigen mensen. Ook de krantenkoppen van de laatste tijd leveren hier genoeg bewijs voor. Bij de uitgifte van grond wordt bijvoorbeeld nog steeds op grote schaal gefraudeerd door de ontembare hebzucht van veel handelaren en politici. Geen enkele instantie grijpt in, en de verantwoordelijke minister is nog steeds niet opgestapt. Ook bekende handelaren die onder andere in het parlement zitten, en altijd het hoogste woord hebben, pikken een graantje mee. De vraag is nu: “Wanneer de augiasstal in ons land wordt opgeruimd”. Bekende stemmingmakende VHP’ers zoeken nu openingen om na 2015 met de Nationale Democratische Partij (NDP) te regeren. De voorzitter van deze partij heeft op 19 januari 2013, Vision 2030, een initiatief van de VHP (eendaagse conferentie) geopend. De voorzitter van de VHP heeft tevens verklaard dat zijn partij meer is dan een politieke partij. Dit lijkt een contradictio in terminis. Een vierkante cirkel bestaat immers niet! Een politieke partij blijft een politieke partij zelfs al worden er uitgebreide activiteiten geïnitieerd.  Er is een wet op de politieke partijen. Het lijkt er véél op dat de huidige voorzitter niet een pragmaticus is, maar meer een theoreticus. En daar hebben kiezers veel moeite mee. Natievorming moet niet een theoretisch of academisch discussiepunt zijn! Hoe wil VHP dit concreet handen en voeten geven? De commitment moet duidelijker worden vastgesteld. Liefst voor de verkiezingen van 2015! Vandaar dat de charismatische president Bouterse vooralsnog zo populair is (zie o.a. Idos-peiling)!
Robby Roeplal

error: Kopiëren mag niet!