Launch campagne ‘Stop geweld tegen kinderen’: 84% van alle kinderen worden psychisch of fysiek gestraft

84% van alle kinderen in Suriname tussen 2 en 14 jaar worden psychisch of fysiek gestraft. In het binnenland ligt het percentage zelfs iets hoger, namelijk 92%. Deze cijfers presenteerde kinderpsychologe Merian May gisteren tijdens de lancering van de campagne ‘Stop geweld tegen kinderen. Een opvoeder slaat niet, maar praat; een initiatief van het ministerie van Onderwijs en volksontwikkeling (Minov). Volgens May vinden veel Surinamers dat slaan als opvoedmiddel kan of mag. Ze stond dan ook stil bij de gevolgen van het slaan van kinderen. Iets waar ouders, opvoeders, begeleiders en leerkrachten zich bewust van moeten worden. May’s boodschap was duidelijk: van slaan leert het kind helemaal niets.
Fols-president Marcelino Nerkust gaf te kennen dat geen enkele vorm van geweld tegen kinderen mag worden toegepast. Nerkust bleef even stil bij de berichtgevingen van de afgelopen periode over mishandeling van leerlingen door leerkrachten op scholen. Volgens de Fols-topper zijn deze leerkrachten uitgegleden en dienen zij begeleid te worden. Nerkust is geen voorstander van dat deze leerkrachten hun baan verliezen. Wat thans gebeurt, is dat de leerkrachten ter beschikking worden gesteld van de Onderwijsminister. De Fols-president merkte laconiek op dat ook onze politici uitglijden, maar gehandhaafd blijven. Nerkust is voorstander van alternatieve straffen. De vakbondstopper deed een oproep aan alle scholieren om geen misbruik te maken van de situatie dat zij niet geslagen mogen worden. ‘Want naast rechten zijn er ook plichten.’
Minister Shirley Sitaldien van Onderwijs en Volksontwikkeling opende de landelijke campagne. Zij deed een oproep aan de totale samenleving en de regering om woorden om te zetten in daden door niet alleen te zeggen dat wij van een kind houden, maar daar ook zo mee om te gaan. Als je liefde geeft, krijg je die liefde terug’, zei de bewindsvrouw. De verschillende toespraken werden afgewisseld met leuke en informatieve sketches van de kinderen van Kimmy’s Land.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: