Daling inflatiecijfer 2012 verwacht

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) schat dat het jaareinde inflatiecijfer van 2012 tussen de 5 en 6 % zal liggen. Zo meldt de moederbank in een publikatie op haar website. In 2011 werd nog een hoog inflatiecijfer van 15.3 % genoteerd. In 2010 was de inflatie rond de 10%. De stijging in 2011 had voornamelijk te maken met de devaluatie van de Surinaamse munt en de drastische verhoging van de government take vanaf 20 januari 2011. De gevolgen waren direct merkbaar in de periode januari tot en met april 2011 waarin hoge   maandinflatiecijfers werden gemeten. Deze maatregelen droegen in totaal 8.1% bij aan de inflatie in deze maanden. De accijnsverhoging op tabak en alcohol in oktober 2011 dreef het inflatiecijfer met 0,5 % omhoog. De verwachte daling van het jaareinde inflatiecijfer van 15.3 % in 2011 naar circa 6% in 2012 is volgens de CBvS  gebaseerd op een voortzetting van het gematigd fiscaal en monetair beleid en op het inflatiepatroon van de laatste acht maanden. De prognose is ook gebaseerd op de verwachting dat de wereldprijzen van voedsel en brandstof min of meer stabiel zullen blijven, waardoor de inflatoire effecten ook minder zullen zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: