‘Nieuwe gouddeal creëert meer verantwoordelijkheden voor Suriname’

‘De nieuwe gouddeal creëert niet alleen meer zeggenschap, maar ook meer risico’s en verantwoordelijkheden voor de Staat Suriname’, zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina. De volksvertegenwoordiger doelt op de nieuwe uitdaging die de Staat Suriname krijgt om iets te doen tegen de beroerde omstandigheden waaronder werknemers moeten arbeiden in de Rosebel Goldmines. ‘Suriname heeft met zijn 50 procent aandelen nu veel meer inspraak en kan zijn invloed aanwenden om de omstandigheden van de Surinaamse arbeiders in gunstige zin te veranderen.’ Asabina gaf als voorbeeld het lot van de werknemers in zijn geboortedorp Marshallkreek. “De mannen werken 12 uur per dag. Ze worden om half 4 in de ochtend opgehaald en keren om 8 uur ‘s avonds terug naar huis. Bij de andere shift worden ze om half 4 in de middag opgehaald en om 8 uur ‘s morgens de volgende dag weer thuis afgezet.”
De parlementariër neemt ook aanstoot aan de woonaccommodaties van de arbeiders op de plant. De werknemers worden opgevangen in kleine barakken die ze met hun vieren moeten delen. Asabina is van mening dat de multinational gezinswoningen had moeten neerzetten voor haar arbeiders. De overheid kan als grootaandeelhouder nu veel meer afdwingen voor de werknemers en de lokale gemeenschappen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: