Voorzitter Stichting 8 December : ‘Het is nog steeds een pijnlijke ervaring’

Vandaag precies 30 jaar geleden zijn 15 vooraanstaanden op een gruwelijke wijze om het leven gebracht. Soenil Oemrawsing, voorzitter Stichting 8 December, zegt dat het erg lang lijkt. “Maar voor degenen die hun geliefden hebben verloren, lijkt het net als de dag van gisteren. Zij die hun geliefden hebben verloren, denken elke dag aan hen.” Het is voor de nabestaanden nog steeds een heel pijnlijke ervaring. “De 30 jaren vullen de leegte die is ontstaan na de moord op deze mensen niet.”
Aan de vooravond van de herdenking van de slachting van 8 december 1982 doet Amnestie International een ernstig  oproep aan de hoofdverdachte om niet weg te lopen van zijn verantwoordelijkheid. Oemrawsing zegt dat het wederom een bevestiging is van Amnestie International, dat het onmogelijk is dat daders die op gruwelijke wijze misdaden hebben begaan, nog vrij kunnen rondlopen. Volgens Oemrawsing is dat een slecht voorbeeld naar onze jongeren toe en van Suriname naar buiten toe. “Voor onze jongeren kan het een signaal zijn dat je kwaad kan doen zonder dat je gestraft wordt. Voor het buitenland  is het dan ook niet bevorderlijk om te investeren in zo een land. Feit is dat wij echter fatsoenlijke mensen zijn, respect hebben voor het mensenleven en respect hebben voor andermans eigendommen en dat het vrijuit gaan van de misdadigers imagoverlies is voor Suriname.”
Voorts geeft Oemrawsing aan dat sinds de aanname van de amnestiewet zij die gerechtigheid zochten en wilden, beland zijn in een uitzichtloze situatie. Het Openbaar Ministerie moest antwoord geven of de amnestiewet het proces doorkruist. Tot op heden hebben de nabestaanden niets vernomen.  Ook weten zij niet wanneer het strafproces voortgang zal vinden. Wel heeft hij begrepen dat het strafproces op 12 december wederom vervolgd zal worden. Er zijn echter geen officiële berichten gelanceerd.
Oemrawsing vertaalt de amnestiewet als een  vloek voor het normaliseringsproces van ons land. Hij geeft met klem aan dat voor de aanname van de amnestiewet er grote rust was in het land. De aanname van de wet heeft voor grote onrust gezorgd in de samenleving. De uitzichtloze situatie bezorgt de nabestaanden veel meer leed.
Vandaag worden de 15 vooraanstaande Surinamers herdacht middels een herdenkingsdienst die wordt georganiseerd door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede. De Stichting 8 december zal bij het monument Bastion Veere te Fort Zeelandia een herdenkingsdienst houden en een bloemenhulde brengen.

error: Kopiëren mag niet!