Suriname tweede land in regio met Container Control Program

Suriname is na Guyana het tweede land in de regio met het Container Control Program (CCP). De officiële lancering van dit programma, dat verdachte containers moet onderscheppen, vond gistermorgen plaats op het emplacement van NV Havenbeheer. Het CCP is een feit geworden mede dankzij de ondersteuning van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en het Bureau voor Nationale Veiligheid.
‘Voor de haven van Suriname heeft het programma een enorm toegevoegde waarde’, zegt directeur John Defares. Met het program kan informatie sneller en efficiënter worden gedeeld tussen de participerende landen.
Het Container Control Program van de UNODC is volgens ambassadeur Jay Anania van Amerika nu al een groot succes in de overige participerende landen. ‘Suriname mag trots zijn dat het als tweede land in de regio dit programma implementeert’, stelt de ambassadeur. ‘Dit programma is het bewijs van de goede samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten. Het grote voordeel hiervan is dat goederen veilig vervoerd kunnen worden van haven naar haven.’
Melvin Linscheer, de directeur van het Bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, zegt dat met CCP de veiligheid gegarandeerd is. De Caribische regio staat volgens Linscheer momenteel op een kruispunt ‘wat de smokkel van allerhande zaken betreft’. De internationale gemeenschap heeft echter aangegeven dat de regio een krachtige ondersteuning mag verwachten om de transnationale criminaliteit de kop in te drukken. Linscheer merkte op dat criminelen hun ‘werkterrein’ van de luchthavens thans verplaats hebben naar de zeehavens. ‘Actie nu is noodzakelijk.’ Volgens de directeur is dit slechts het begin. De regering is bezig met een aantal veiligheidsmaatregelen. Linscheer noemde in dat kader de goudordening en de op te zetten kustwacht.
Het CCP  – kantoor is thans bemand door drie politieambtenaren en drie douaniers. Het ligt in de bedoeling dat het ook aangevuld wordt met personeel van het Bureau Nationale Veiligheid. De zes ambtenaren hebben een twee weken durende training gevolgd in het onderscheppen van verdachte containers. Het CCP-personeel moet via de documenten nagaan hoe een container de Surinaamse haven heeft bereikt. Hierbij is belangrijk om na te gaan via welke havens en schepen een container Suriname binnen is gekomen. Verdachte containers zullen aan controle worden onderworpen.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!