De Verrekijker……… Wilfred H. Molly Een duurzaam geschenk wordt teniet gedaan!

Het indertijd zeer populaire George Streepy Stadion zal binnen afzienbare tijd niet meer bestaan. De Regering Bouterse zal voorgoed een einde brengen aan het duurzaam geschenk dat de oud-directeur van Suralco, de heer George Streepy, indertijd aan de jeugd van Suriname geschonken heeft. Uit dankbaarheid en grote waardering is de naam van de schenker vanaf de oprichting aan het stadion verbonden geweest. Zoals de zaken er nu voor staan zal dit stukje Surinaamse geschiedenis met een pennestreek teniet worden gedaan en zal daarmede gelijk het beoogde doel van de schenker voor ons land en voor onze jeugd totaal verloren gaan.
Toen bleek dat het geschonken terrein iets te smal was om een passende tribune te kunnen bouwen, werd met medewerking – uiteraard na goedkeuring van de toenmalige democratische regering en sportliefhebbenden – van oud-directeur Baltus Oostburg van B.O.G., tevens bestuurslid van de SVB, een stuk grond van ongeveer 10 meters in de breedte en in de volle lengte van de westzijde van bedoeld aangrenzend terrein behorende aan BOG ter beschikking gesteld aan het prijzenswaardig doel ten einde aan de bouw van een tribune te kunnen voldoen. Dit stadion heeft in de periode toen het bekende sportveld van de SVB aan de Cultuurtuinlaan, thans Letitia Vriesdelaan, werd afgekeurd door de Fifa en daardoor gerenoveerd moest worden dat tot vandaag als AK-stadion bekend staat, gefunctioneerd  als de oplossing van het ontstane probleem. De toen lopende competitie van de SVB is voor een groot deel in het George Streepy stadion voortgezet. Dit stadion was immers op verzoek van de Suralco door het toenmalige SVB-bestuur als overkoepelend lichaam van de voetbalsport in Suriname in beheer genomen. Let wel, slechts in beheer. Hoe het stadion, de schenking in zijn geheel in handen  van de overheid is gekomen en nota bene in de naaste toekomst voor een geheel ander doel zal worden aangewend dan de bedoeling is geweest van de inmiddels overleden schenker, is ons niet bekend. Het is bovendien niet pas vandaag dat naast de jeugd ook seniorenploegen gebruik hebben gemaakt van het stadion. Zoals eerder vermeld hebben de traditionele voetbalvereningingen Robinhood, Transvaal, Voortwaarts en Leo Victor  in competitieverband  noodzakelijk gebruik moeten maken van het stadion. De aldaar in concacaf verband gespeelde twee beslissingswedstrijden tussen Robinhood en Transvaal mogen ook vermeld worden. Momenteel zijn het de U-20 en de U-17 alsook de senioren van SV. Transvaal die nuttig en dankbaar daar gebruik van maken.
Het is wel opvallend dat in stede van nuttig gebruik te maken van een veel beter gelegen terrein aan de Maystraat hoek Rode Kruislaan,  in de directe omgeving (op nog geen steenworp afstand van het George Streepy stadion) dat totaal verloederd als voormalig ABRI-jongevrouwen tehuis de omgeving ontsiert als een ghetto onderkomen, kiest men juist voor het duurzaam geschenk van de overleden oud-directeur van Suralco aan de jeugd. Waarom juist in de haast ingesloten ruimte tussen de kerk en het BOG waar het George Streepy stadion ligt, gebruikt moet worden voor de bouw van het jeugdparlement dat op de hoek Maystraat en Rode Kruislaan veel beter gesitueerd zou zijn, kan bij ons niet in. Ook voor wat betreft de ligging en eventueel aan te leggen parkeerruimte leent de hoek Maystraat zich veel en veel beter voor. Een soortgelijk duurzaam geschenk aan de jeugd onttrekken aan het doel en een geheel andere bestemming  aan te geven, is nooit en nimmer goed te praten. Onder leiding van deze regering zullen donoren zich voortaan duizendmaal bedenken alvorens een geschenk van dergelijke waarde voor welk doel dan ook te gunnen aan Suriname.
De vage uitleg dat het te begunstigen jeugdparlement gehuisvest dient te zijn in een makkelijk te bereiken omgeving gaat niet op als wij denken dezelfde omgeving aan te treffen bij het  voormalig ABRI-tehuis aan de Maystraat.
De waardering tot in lengte van dagen door de naam van de schenker in ere te houden en het geschenk te koesteren lijkt ons niet te veel gevraagd van een regering die via zijn leiders te kennen geeft van het land en zijn onderdanen, de jeugd in het byzonder, te houden. Vooral in de 2e helft van dit haast afgelopen jaar heeft deze regering getoond weinig begrip te kunnen opbrengen voor zelf door hen beloofde zaken aan de samenleving over het algemeen te voldoen. Te bedenken dat vooral de jeugd een grote bijdrage aan de regeermacht van de huidige heersers geleverd zou hebben, was beslist een andere houding te verwachten. Het mag dan waar zijn dat naast de jeugd ook seniore ploegen gebruik gemaakt hebben van het bedoeld stadion. Feit is dat het niet  anders dan voor de voetbalsport – het doel waarvoor het indertijd geschonken is – wordt gebruikt. Door de beslissing omwille van de politiek zal Suriname het voortaan verder moeten doen met een sportcomplex minder. Achteruitgang instede van vooruitgang in de sportwereld.
Wij verwachten niet dat Suralco hierop zal ingaan. Wel mag verwacht worden dat Suralco en andere donors in de toekomst zich vele malen zullen bedenken voordat zij er toe over zullen gaan een gift te doen.
Wat een beleid! Wat een land!

error: Kopiëren mag niet!