Diaz in beroep tegen uitlevering door Suriname

De sinds 2001 voortvluchtige gedetineerde Addison Tadeo Diaz Van der Hansz (42) is in beroep gegaan tegen zijn uitlevering aan Curaçao om een straf van vijftien jaar wegens moord uit te zitten. Een rechter in Suriname heeft onlangs de uitlevering toegekend. Diaz is in Suriname gearresteerd en werd op 3 augustus door leden van het Arrestatieteam naar de rechtbank in Paramaribo gebracht. De rechter had toen aanvullende informatie nodig vanuit Willemstad. Die informatie werd op 9 augustus naar Paramaribo verstuurd. De rechter vond geen reden om Diaz niet uit te leveren.
Liquidatiepogingen
Diaz is in 2001 bij verstek veroordeeld voor de moord op Desmont Mauricio in 2000 aan de Rooseveltweg. Hiervoor had Diaz een of meer Colombiaanse huurmoordenaars naar het eiland laten komen en hen van vuurwapens voorzien. Hij werd hiervoor op 15 december 2000 gearresteerd. Interpol meldt tevens dat Diaz banden heeft met de drugswereld en dat door hem meerdere liquidatiepogingen zijn ondernomen. Diaz ontvluchtte de gevangenis samen met een groep gedetineerden op 24 maart 2001. Hij vluchtte naar Venezuela en er werd een international opsporingsbevel uitgevaardigd via Interpol. Het OM in Willemstad heeft toen een uitleveringsverzoek gedaan aan Venezuela. De behandeling daarvan heeft in totaal acht jaar in beslag genomen en werd uiteindelijk negatief beoordeeld. Diaz is geboren in Venezuela, zijn vader is een Venezolaan, zijn moeder een Curaçaose.
Uitlevering van een Venezolaanse burger is volgens de wet niet mogelijk, aldus de rechter. Het OM kreeg echter recent informatie dat Diaz zich in Suriname bevond en deed toen een uitleveringsverzoek aan dat land. Over de arrestatie van Diaz is niet veel bekend. Er zou hierbij geschoten zijn, waarbij Diaz een schotwond opliep, aldus Amigoe online.

error: Kopiëren mag niet!