Houding ACP-EU is boodschap voor anti-lobby

De houding van de ACP-EU in de kwestie van de relatie Suriname-Nederland is een boodschap naar de anti -lobby die was opgezet om de Joint Parliamentary Assembly (JPA) niet in ons land te houden. Dit zegt  MC-assembleelid Henk Ramnandanlal aan Dagblad Suriname. De  ACP demonstreerde haar eensgezindheid met partnerlid Suriname, terwijl de EU-parlementariërs zich neutraal opstelden.  EU-parlementariërs van Nederland hadden opgeroepen tot een boycot van de ACP-EU-conferentie in Suriname  vanwege de amnestiekwestie. Alle 109 ACP-EU-lidlanden gaven acte de présence op de recente top, die gehouden is in KKF. ‘We moeten hieruit leren  dat we eensgezind moeten optrekken als we Suriname naar buiten toe uitdragen’, zegt de MC-parlementariër.
Ramnadanlal blikt tevreden terug op de JPA, die tweejaarlijks gehouden wordt. De eerstvolgende meeting in maart  2013 zou aanvankelijk worden gehouden in Ierland. Vanwege problemen in dit Europees land, wordt de top verplaatst naar Brussel, België.  ‘De conferentie was in zoverre succesvol dat de harde toezegging gedaan is zijdens de EU om de middelen voor de bananenindustrie in de ACP eindelijk beschikbaar te stellen. Het gaat om een totaal bedrag van SRD 19 miljoen euro. Het ligt nu aan de Surinaamse regering om haar huiswerk met betrekking tot de indiening van projecten in dit kader in orde te maken’, zegt Ramnandanlal.
Met de beschikbare middelen  zullen de bananenexporterende ACP-landen hun industrieën concurrerend moeten maken, om opgewassen te zijn tegen de goedkope bananen uit Midden Amerika. Vanwege het wegvallen van de preferentiële regelingen moeten ACP-bananen gedwongen concurreren met die van Midden Amerikaanse ondernemers op de EU-markt. Een tweede bijzondere uitkomst  op de JPA was volgens de parlementariër  de gezamenlijke oproep om de relaties met Cuba te herstellen.

error: Kopiëren mag niet!