Eerstesteenlegging doorgangshuis traditioneel gezag

Jarenlang moesten de traditionele gezagsdragers van zowel de Marrons als de Inheemsen door het ministerie van Regionale Ontwikkeling geaccommodeerd worden in verschillende private logeergelegenheden in geval van een dienstreis naar het stedelijk gebied. De woningen die jaren terug immers voor hen gebouwd waren op het zogenoemd ‘McCarter-terrein’, verkeren in zeer slechte staat. Het ministerie nam daarom het besluit een doorgangshuis op te zetten zodat deze gezagsdragers en hun gevolg weer over een eigen accommodatie kunnen beschikken als zij op dienstreis zijn in Paramaribo en omgeving.
Te Koewarasan in Wanica vond er op 31 oktober de eerstesteenlegging plaats van het doorgangshuis voor het traditioneel gezag, dus voor granmans, kapiteins, basja’s en hun gevolg. Het gebouw is bedoeld voor doorgang en niet voor permanent verblijf. De voorziening moet voorkomen dat het ministerie onnodig dure faciliteiten bekostigt. Het gebouw zal een vergaderruimte hebben die, indien noodzakelijk, gebruikt kan worden door de gezagsdragers.
Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft landelijk meerdere doorgangshuizen, maar voor het district Wanica is dit de eerste. Het startsein voor de bouw van het doorgangshuis werd gegeven door minister Stanley Betterson, door het  leggen van de eerste steen. Het is de bedoeling dat dit doorgangshuis in de  eerste helft van 2013 wordt opgeleverd.

error: Kopiëren mag niet!