Voorzitter Akmos pleit voor koersdaling

Diverse bonden uit de publieke sector zijn thans in een fase van loononderhandeling. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), meent dat een loonsverhoging niet zal leiden tot welvaart. Zijn voorstel is om de koopkracht te versterken door de koers naar beneden bij te stellen. ‘Dan profiteert de totale samenleving mee en hoeven er geen loonrondes te komen.’
‘Men is gekomen met basisgoederen en adviesprijzen. Maar al gauw is gemerkt dat dit niet werkt. De reden van het falen, is dat de meeste producten worden geïmporteerd. Men is hierdoor gebonden aan een bepaalde koers en het regiem van het buitenland. Op alles wat uit het buitenland afkomstig is, moet er een berekeningsfactor toegepast worden om tot een prijs te komen.’ Dit heeft naar zeggen van Binda altijd effect op de economie.
Binda bekijkt de economische groei in samenhang met andere factoren. ‘De groei komt slechts uit de mijnbouw m.n. uit de aardolie- en goudsector. Deze twee producten maken dat onze economie stabiel is.’ Binda weet dat er loonrondes aanstaande zijn binnen het overheidsapparaat. ‘Maar ook de particulieren willen meer verdienen. Alles is duur geworden. Zelfs de dienstverlening is absurd duur geworden.’ Over het loonbeleid stelt Binda dat nagegaan moet worden wat de werkende mensen moeten verdienen. Hij vraagt zich af of praten over een minimumloon achterhaald is of dat het bijgesteld moet worden.
Suriname heeft momenteel een monetaire dekking van US$ 771 miljoen. ‘Hiermee is de SRD goed gedekt tegenover de US dollar. Ondanks deze positieve groei merkt het volk er niets van. Het zijn delen van het volk die hiervan genieten. Er kan pas van een eerlijke verdeling sprake zijn wanneer de koers bijgesteld zal worden. De koers was indertijd gebracht naar 3.35.’ De Akmos-voorzitter vraagt zich af waarom de koers niet verlaagd kan worden, ‘waardoor de importgoederen goedkoper worden’.

error: Kopiëren mag niet!