Navratri vandaag afgesloten middels murti djal parwah

De tweede jaarlijkse periode van Navratri wordt vandaag afgesloten. De Shri Gobardhan Ghat Mandir te Dijkveld zal de Navratri traditiegetrouw afsluiten middels de ‘murti djal parwah’ op Domburg. De murti (beeld) van Maa Durga, dat gedurende negen dagen lang werd vereerd met bloemen en offerandes, wordt na de nodige rituelen  in de Surinamerivier te water gelaten.
Gelijk na de Pitra Paksj begint de tweede Navaratri, de negen nachten durende religieuze festiviteiten, die afgesloten worden met Vijay-dashmi. Navaratri, ook Navratri of Navaratra is een feest van aanbidding. Het woord ‘Navaratri’ is samengesteld uit twee woorden: nava (negen) en ratri (nachten). Vele hindoes hebben gedurende de afgelopen negen dagen (en nachten) Navratri gevierd.
De vrome Hindoe houdt veelal in huiselijke kring een offerdienst. Ook in de verschillende mandirs zijn er ter ere van de oerkracht van de natuur, het vrouwelijk aspect van het Goddelijke, bekend als Durga, Shakti of Devi, offerdiensten gehouden.
Gedurende deze negen dagen dienen de Hindoes te vasten. Het vasten kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan zich geheel onthouden van spijs en drank (nira djal wrath). Mensen die medicatie nodig hebben, mogen wel eten, vooral veel fruit maar in het bijzonder voeding zonder zout.
De navratri heeft ook de bedoeling dat men zichzelf innerlijk reinigt door te vasten. Dit houdt ook geestelijke reiniging in. Het is belangrijk om hernieuwde kracht te krijgen. Een ieder viert dit feest op zijn eigen manier.

error: Kopiëren mag niet!