‘OW heeft nooit onderhandeld met bewoners Alkmaar’

Het ministerie van Openbare Werken heeft nimmer onderhandeld met de vier bewoners van Alkmaar met betrekking tot de bouw van de dijk. Volgens het ministerie zou de dijk er al lang staan als deze vier personen zouden hebben meegewerkt. Nog steeds zegt OW-minister Ramon Abrahams dat deze personen niet willen verhuizen en enorme bedragen vragen aan het ministerie om te verhuizen. Een van de dr-leden van Commewijne, Marlon Budike, zegt in een interview dat het ministerie de juiste informatie achterhoudt.  ‘OW heeft nooit onderhandeld met de bewoners van Alkmaar. Noch de minister, noch het ministerie heeft ooit met de mensen onderhandeld over een verhuizing, terwijl ze al jaren weten dat ze moeten verhuizen. Ze hebben vanaf het begin toen de dijk werd aangekondigd, toegezegd dat ze willen verhuizen, echter heeft het ministerie niets van zich laten horen. Er zijn inmiddels al vier jaren verstreken en nu komen ze met deze verhalen op de gemeenschap af’, zegt Budike.
Budike zegt dat de bewoners contact hebben gemaakt met hem om de volle waarheid te zeggen. ‘De mensen zijn zeer ontstemd en gebelgd sinds ze horen dat de bouw van de dijk pas doorgaat als zij meewerken, terwijl ze vanaf het begin hun medewerking al hebben gegeven.’  Budike zegt dat het ministerie deze mensen had beloofd dat ze een perceel zouden krijgen. Het gaat hierbij om een blok perceel vlak in de buurt van de huidige woonplaats van de bewoners. ‘Maar de afspraak was gemaakt dat dit perceel bouwrijp zou worden gemaakt en geëgaliseerd zou worden, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Bovendien weten de mensen niet eens welk perceel hun toebehoort, omdat er geen grenspalen zijn aangelegd’, zegt Budike. Volgens Budike is het daarom helemaal duidelijk dat het ministerie juist tekort heeft geschoten.
‘De mensen willen ook geen bereidverklaring. Waar ze wonen, daarvan hebben ze een beschikking. Het is meer dan logisch dat ze gelijk een beschikking vragen van het perceel wat hun toegewezen is, omdat ze anders jaren achter elkaar moeten rennen voor hun beschikking als ze alleen maar een bereidverklaring hebben’, aldus Budike. Hij zegt dat het ministerie vier jaren terug een taxateur naar alle bewoners heeft gestuurd om een taxatie te maken van hun bezittingen. ‘De mensen hebben toen nooit meer wat gehoord van het ministerie. Vijf maanden terug werden ze opgeroepen door het ministerie waar ze terstond moesten vertellen hoeveel geld ze wilden hebben om te verhuizen. Ze hadden niet eens de tijd gekregen na te denken. Toen hebben ze bedragen genoemd wat hun billijk leek. En daarna hebben ze weer nooit wat van gehoord. De staat Suriname heeft niet eens de moeite genomen om met een tegenbod te komen of te gaan onderhandelen met deze mensen over de bedragen die ze wilden hebben. En plotseling mogen de mensen van het ministerie horen dat zij de bouw van de dijk stagneren’, zegt Budike. Hij zegt dat hij blij is dat hij het heel verhaal naar buiten kan brengen.

error: Kopiëren mag niet!