Emile Wijntuin: ‘Staatsgreep is onwisbare bladzijde uit geschiedenis’

‘Een onwisbare bladzijde uit de geschiedenis van Suriname.’ Zo betittelt gewezen voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin, de militaire staatsgreep op 25 februari 1980. Een van de hoofdfiguren van deze staatsgreep, Roy Esajas, die behoorde tot de groep van 16 is gisteren na een langdurig ziekbed in het ziekenhuis komen te overlijden. ‘Ik durf geen uitspraken te doen’, zegt Wijntuin duidelijk. Volgens hem is het een daad geweest die in strijd is met de Grondwet. Volgens Wijntuin moet ook niet uit het oog verloren worden, de schending van de mensenrechten die jaren na de staatsgreep volgde. ‘Ik heb geen enkel positief woord daarover.’
Wijntuin vindt het ook heel jammer dat de staatsgreep Suriname totaal heeft verdeeld. Een daad die jaren daarna nog steeds sterk voelbaar is. ‘Er is een situatie gecreëerd die nooit uitgewist zal worden.’ Roy Esajas was een van de verdachten in het 8 decemberstrafproces. Hij was een van de 16 militairen die op 25 februari 1980, onder leiding van de toenmalige legerleider Desi Bouterse, in Suriname de zogeheten sergeantencoup oftewel de militaire staatsgreep pleegden. Volgens een verklaring van vakbondsleider en wijlen voorzitter van de SPA- Fred, Fred Derby, was Esajas een van de militairen die hem in de nacht van 7 op 8 december 1982 kwamen ophalen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!