14 schoonmaaksters moeten nog geplaatst worden

Het tekort aan schoonmaaksters op de diverse scholen is in deze eerste fase voor een groot deel opgeheven.  Begin oktober hoorden de schoonmaaksters van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) dat particuliere bedrijven hun werkzaamheden zouden overnemen.  Zij hadden broodvrees.  Hendrik Jamaloodin, onderdirecteur Technische Diensten, geeft aan dat niemand brodeloos is gemaakt. Alle interieurverzorgsters hebben hun baan behouden, maar zijn wel gemuteerd. Op dit ogenblik zijn er 14 schoonmaaksters die nog geplaatst moeten worden op een school. Het gaat in deze om schoonmaaksters die of langdurig ziek zijn of langdurig met verlof of met zwangerschapsverlof zijn.
Volgens Jamaloodin is er een schrijnend tekort aan schoonmaaksters  en bewakers op de diverse scholen. Het probleem is de personeelsstop, waardoor particuliere bedrijven moeten worden gevraagd bij te springen. Het werk is gegund aan 5 bedrijven.  Wat het ministerie heeft gedaan, is daar waar er slechts enkele schoonmaaksters waren, die over te plaatsen naar andere scholen, zodat de groep daar voltallig werd. Op de scholen die dan zonder schoonmaakkrachten zijn komen te zitten,  worden dan de uitzendkrachten ingezet. “Dan wordt die school helemaal de verantwoordelijkheid van een schoonmaakbedrijf en lopen zaken niet door elkaar.”
Ook geeft Jamaloodin aan dat het absoluut niet zo is dat de schoonmaaksters moeten werken voor de uitzendkrachten of dat zij 12 uren lang moeten werken.  Volgens Jamaloodin zijn de schoonmaaksters niet overvallen met mutaties. Zij kregen op 13 februari een schrijven, waarin zij op de hoogte werden gesteld van deze maatregel. Daarna werd er op 22 mei een eerste gesprek gevoerd met de doelgroep. Aan hen was duidelijk voorgehouden dat zij gemuteerd zouden worden naar een school van hun keus. Het derde gesprek was op 8 oktober. In deze gaat het om 179 schoonmaaksters, verspreid over 50 scholen.
Jamaloodin geeft aan dat er een evaluatie moet komen om na te gaan of er meer krachten moeten bijkomen of niet. Dit plan dateert van februari en inmiddels is deze groep ambtenaren ook gaan afslanken.

error: Kopiëren mag niet!