Rachel de la Fuente wint titel Miss Suriname 2012


Rachel de la Fuente is vrijdagavond gekroond tot Miss Suriname 2012. Zij kreeg haar kroontje opgezet door Stefanie Grace Gentle, Miss Suriname 2011. Van onderwijsminister Shirley Sitaldin kreeg de kersverse miss de nodige felicitaties en brasa’s. De la Fuente heeft naast de kroon en titel ook nog een Toyota Passo van B&R Vehicles cadeau gehad. Publiekslieveling Yarina d’Agrella werd tweede. Op de derde plaats eindigde de 21-jarige Jennifer Dijksteel. Top Model 2012 Tatiana Joedah werd vierde en de 19-jarige AHKCO journalistiek–studente, Delaila Kasdjo, eindigde op de vijfde plaats. (DBSfoto: Regillio Derby)

Rachel de la Fuente is vrijdagavond gekroond tot Miss Suriname 2012. Zij kreeg haar kroontje opgezet door Stefanie Grace Gentle, Miss Suriname 2011. Van onderwijsminister Shirley Sitaldin kreeg de kersverse miss de nodige felicitaties en brasa’s. De la Fuente heeft naast de kroon en titel ook nog een Toyota Passo van B&R Vehicles cadeau gehad. ‘En nu snel mijn rijbewijs halen’, zei een breed glimlachende De la Fuente na afloop aan Dagblad Suriname. Publiekslieveling Yarina d’Agrella werd tweede. Deze 18–jarige Vrije Atheneum-student werd ook nog uitgeroepen tot Miss People’s Choice en Miss Photogenic 2012. De officiële Miss Suriname fotograaf Raoul Neijhorst mocht de Miss Photogenic aanwijzen. Op de derde plaats eindigde de 21-jarige Jennifer Dijksteel. Zij werd ook nog uitgeroepen tot Miss Talent 2012 en mag Suriname volgend jaar vertegenwoordigen op Miss Carnaval 2013 op Curaçao. Top Model 2012 Tatiana Joedah werd vierde en de 19-jarige AHKCO journalistiek–studente, Delaila Kasdjo, eindigde op de vijfde plaats. De 18-jarige CPI–studente Acacia Kartosentono, de kortste deelneemster, werd uitgeroepen tot Miss Effort, terwijl de medecontestanten Norvhille Waterval de sympathiekste miss vonden.
De show
Om 20.23 uur groette APRA-vicepresident tevens een van de mc’s van de avond, Farida Soebhan, het publiek in de Anthony Nesty Sporthal.  Na het Surinaams volkslied begon APRA’s zesde editie van Miss Suriname, met als thema ‘Mother Earth.’  De sporthal was speciaal voor dit event omgebouwd tot een ballroom. Het decor, vervaardigd door kunstenaar Ravi Radjcoomar, was eenvoudig maar prachtig. De tien deelneemsters stelden zich na hun openingsdans, gechoreografeerd door Raissa van Varsseveld, een voor een voor aan het publiek. Hierna werd de zeskoppige jury, onder voorzitterschap van STVS-directeur Shirley Lackin, voorgesteld aan het publiek. Opmerkelijk was dit jaar dat in de zaal de vertegenwoordiging vanuit de overheid groot was. Het publiek kwam, zoals bij elke andere miss-verkiezing, echt tot leven bij de badpakkenronde. Tijdens deze ronde werd door de opkomende danseres, Shanita Bhagwandien, een ode gebracht aan de vrouw. Haar kathak en bharatnatyam dansoptreden was een streling voor het oog. Op 29 september 2012 werd in de Wyndham Hotel de Show Me Your Talent en Top Model Competitie gehouden. Rachel de la Fuente, Jennifer Dijksteel, Yarina d’Agrella, Jefira Larijn en Cheryl Vanija behaalden de finale van de talentencompetitie en mochten vrijdagavond weer optreden voor het publiek en de jury. Jennifer Dijksteel, die een combinatie deed van belly dance en chutney, maakte met haar sierlijke lichaamsbewegingen veel indruk op de jury en het publiek. Zij won dan ook welverdiend de Best Talent Competitie. De 19-jarige Tatiana Joedah werd uitgeroepen tot Miss Top Model 2012.  Winston Echteld en newcomer Arifin Djahari gaven een sprankelend optreden. Tijdens de galaronde showden de missen elegante avondjurken die APRA speciaal liet halen uit het buitenland. Hierna was het tijd om afscheid te nemen van de vijf dames die de ‘cut’ niet haalden.
Vlotte vragenronde
De vier maanden training van de missen heeft op de finaleavond en vooral bij de vragenronde haar vruchten afgeworpen. De finalisten, op een zeer zenuwachtige Tatiana Joedah na, gaven duidelijk en gemotiveerd antwoord op de vragen van de jury die handelden over onderwerpen als jongerenparticipatie in de politiek, milieuvriendelijkheid van Surinamers, abortus, de zelfstandige vrouw en kindermishandeling. Rachel de la Fuente gaf verreweg het beste antwoord en wist hiermee beslag te leggen op de titel en de kroon. Van de jury-voorzitter Shirley Lackin kreeg De la Fuente de vraag of jongeren moeten participeren in de politiek. De nieuwe Miss Suriname is van oordeel dat jongeren, ongeacht of zij nu kiezen voor de politiek of niet, zich vooral moeten scholen. Yarina d’Agrella greep naast de titel, omdat zij niet standvastig was in haar antwoord over het plegen van abortus. Na de vragenronde trokken de juryleden zich terug om de beslissing te nemen. Dit duurde langer dan verwacht. Enkele minuten voor middernacht werd de nieuwe Miss Suriname bekendgemaakt.
 Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!