De bewoners van Kroonenburg hebben wederom aandacht gevraagd voor hun problemen, die te maken hebben met transport. Onder leiding van de voorzitter van de rr-leden, Gopi Ramdutt, lieten ze tijdens een bijeenkomst met de volksvertegenwoordiger van Commewijne, Sheilendra Girjasing, weten dat ze niet langer kunnen wachten op acties. ‘We zijn in grote problemen hier in dit gebied. Niet alleen de steigers zijn een ramp, maar ook de transporttarieven van en naar Kroonenburg begint ons langzaam de das om te doen’, zeggen de rr-leden. Een enkel oversteek vanuit Kroonenburg kost de plaatselijke bevolking SRD 20. ‘Deze prijs is wurgend voor ons. Als je per dag twee keren gebruikmaakt van de boot, moet je op dagbasis SRD 40 betalen. Dit is niet haalbaar en bovendien als iemand een aantal keren naar de dokter moet gaan in een week, omdat die bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad in de landbouwvelden, moet die meer dan honderden SRD’s neertellen.’ De bewoners zeggen dat alle boten in handen zijn van een persoon die in dit gebied opereert. ‘Wij willen een eigen boot voor ons gebied om zelf pendeldiensten te kunnen houden, zodat dit gedeelte goed opgevangen kan worden en wij niet meer zoveel geld hoeven uit te geven. Kijk eens naar onze steigers. Het is bouwvallig, het schommelt en wiebelt en er zijn planken die missen. Waarom wordt er niets gedaan hieraan?’, vraagt een van de oudste bewoners zich af.
De bewoners die hun hoop hebben gevestigd op Girjasing hebben hem gevraagd de problemen aan te kaarten in DNA. ‘Dit gebied is een heel belangrijk productiegebied en men mag niet zo sollen met de problemen van de mensen. Er worden heel veel landbouwproducten getransporteerd naar de stad vanuit deze plaats. Kroonenburg is vooral een oerdi-leverancier. De oerdi wordt in vele huishoudens gebruikt. Wij zijn het meer dan verplicht om deze mensen tegemoet te komen, het zijn allemaal hardwerkende mensen’, aldus de woorden van Girjasing.
Girjasing zegt dat hij samen met de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, acties gaat ondernemen. Zo zal de poli op deze plantage worden gerenoveerd en in hergebruik genomen. ‘Maar het probleem van het transport en de steigers zijn groter, want zonder een goede steiger kunnen we de rest niet doen. Kijk eens maar naar de steigers. Als een zwangere vrouw per ongeluk in een van die gaten valt, dan is ze haar leven en dat van haar baby kwijt. Er kan geen SRD 20 worden betaald voor een oversteek. Ik heb begrepen dat de personen die hier opereren met de boot, subsidie krijgen, dus dan vraag ik me af waarom ze zoveel geld vragen aan de mensen. Er moet een onderzoek komen en als de bewoners naar een eigen boot vragen, moet dat aan hun gegeven worden. Dat is hun recht’, aldus de felle reactie van Girjasing. Hij zegt dat hij alles op alles gaat doen om de problemen in dit gebied binnen korte termijn op te lossen.

error: Kopiëren mag niet!