Topsport en de Grote Oren zijn ons ontnomen! Sportcolumn door Satis Baldewsingh

We zijn geen nuchter en zakelijk volk. We gebruiken veelal argumenten die vol beladen zijn met emoties of we worden omgekocht met een simpele reis naar Aruba, geheel verzorgd wel te verstaan. We kunnen niet eens algemene ledenvergadering van de SVB tot een goed einde brengen. Leden strooien met verwensingen en beschuldigingen elkaar wederzijds; ze worden zelfs de vergaderzaal uitgezet. De emoties lopen zo hoog op dat zelfs een losse flodder de zaal in wordt geslingerd dat we straks op de zondag, een bestuurslid mogen gaan bezoeken te Santo Boma. Leden die tijdens de alv hun eitje kwijt willen, moeten goed voorbereid en bovendien ook nog met gedegen argumenten komen aandragen en niet denken dat er weer geld op te rapen valt. En als u werkelijk niets zinnigs te zeggen hebt, houdt  dan toch wijselijk uw mond dicht. Het zelfde geldt ook voor de leden die hun jaarlijkse contributie aan de bond niet hebben voldaan. Die moeten roze wangen krijgen van schaamte en kruipen richting hun eigen organisatie en eerst proberen om van daar uit hun financiële verplichtingen in orde te maken. Zo gaat het overal in dit land en het heet populair politiek bedrijven, niet wetende dat de wetenschap die zich met politiek bezighoudt, dit woord uitsluitend gebruikt voor het oplossen van de op individuele basis niet oplosbare problemen in de samenleving. Natuurlijk zegt het ook wat over onze bovenkamers,  maar waarschijnlijk zitten die vol met spinnenwebben. Overal in de sport kom je ‘djugu djugu’ tegen. Zelfs bij het wielrennen, waar een voorzitter het eindelijk voor elkaar krijgt dat de wielersport op de kaart wordt gezet met natuurlijk zoals het betaamt, gesteund door Sportzaken. Echter krijg je weer die vervloekte ‘djugu djugu’, want niet een ieder in de wielrenfamilie is blij, vooral niet degenen die van huis uit financieel goed gezegend zijn. Wij hebben het ook mogen ervaren met al die ‘wojo’ toestanden bij de Atletiekbond. We hebben het ook mogen zien op het weiland van de Para Sportbond. Daarom kan je het op je buik schrijven dat wij de wereldtop niet halen. We zullen onszelf met onze heersende mentaliteit nooit overstijgen in prestaties. De samenleving kan niet omgaan met de ongeschreven regels van het kapitalisme en zakt qua beschaving naar een zeer bedenkelijk niveau en het resultaat vinden we terug op de sportvelden der republiek. Het ministerie van Sport zou hierover moeten gaan nadenken en har beleid ook hierop moeten richten. Deze heel serieuze zaak moet door de politieke top, van  zowel de oppositie als de coalitie besproken worden. De voetballerij wordt geteisterd door bengels die de basis fatsoensnormen ontberen. De ouders moeten zich dit wel aantrekken, alleen ben ik bang dat zulks hen niet interesseert. De Surinamer denkt blijkbaar alleen aan de netto winst. Kijkt U maar hoe topvoetbal op de buis ons ontnomen is. Het is zeker 5 jaar geleden begonnen met verschillende drogredenen, waarvan ik wel op de hoogte ben. En nu zijn we beland in een fase waarbij alleen de eigenaren van kabelmaatschappijen met een smile op het gezicht rondlopen. Niets wordt in het algemeen belang gedaan. Een half miljoen mensen en we excelleren in niets. We briljeren alleen maar in het elkaar dwars zitten  Kijk maar hoe bedrogen je kan uitkomen als je bijvoorbeeld de uitzendrechten hebt van de Europa League. Geen enkele topvoetballer neemt deze “baby champions league” serieus. Spelers willen voetballen op de grote podia. Veel clubs uit de grote voetballanden sturen niet hun  beste spelers het veld in. Ze geven de voorkeur aan de competitie om de veel lucratievere Champions League te bereiken. In de Champions League kan de winnaar maximaal 37,4 miljoen euro verdienen. In de Europa League  kan men maximaal  komen op 10 miljoen euro. Bij Koning Voetbal gaat het om geld, om heel veel geld. Nu zitten we te kijken naar een vertegenwoordiger uit de Mikey Mouse competitie PSV, tegen een veredeld B-elftal van de blauwe jongens onder de Vesuvius,  Napoli.  Niet alleen de Champions League is ons ontnomen, ook de topsport.
[email protected]
 
 

error: Kopiëren mag niet!