SLM begint weer met route naar Cayenne

Minister Falisie Pinas van TCT ziet graag dat de ‘permit’ die de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft gehad van de Franse regering om wederom met haar lijndienst op de route Paramaribo – Cayenne – Belém (vice versa) te beginnen, omgezet wordt in een langdurige luchtvaartovereenkomst. Dit zei de bewindsman gisteren op de Felix Eboue International Airport te Cayenne, Frans – Guyana. CEO Ewald Henshuys van Suriname Airways praat liever over een bilaterale luchtvaartovereenkomst tussen de Surinaamse en Franse regering. De permit is momenteel geldig voor de winter. Henshuys zegt dat er ook gelijk een aanvraag is gedaan voor de zomer. Hij is optimistisch gestemd. Volgens de SLM-topman zullen binnenkort de onderhandelingen starten.
De inaugurele vlucht vond gisteren plaats waarbij naast de bewindsman, SLM – toppers, Luchthavenbeheer – toppers, stafambtenaren van TCT en de pers mee mochten. Kort na de landing op genoemde airport kreeg de SLM – kist een ‘wasi’ van de brandweer aldaar als verwelkoming. Vanuit de zijde van de overheid van Cayenne en de pers aldaar was erg veel interesse voor dit bijzonder moment. De verschillende sprekers, de vicepresident van de Kamer van Koophandel en Fabrieken van Cayenne, consul-generaal Stephanus Dendoe, Ewald Henshuys, vicepresident de region Remy Budoc, secretaire regionale zaken Vincent Niquet en TCT-minister Pinas spraken lovende woorden over deze lijndienst die na 8 jaren wederom is opgepakt. De Fransen besloten enige tijd terug om de luchtroute naar Belém niet meer zelf te onderhouden, waardoor onze national carrier gelijk werk van maakte om in deze behoefte te voorzien, die zowel aan Franse als aan Braziliaanse kant is ontstaan. De regionale integratie en bevordering van de handel en toerisme werden o.a. als voordelen opgesomd door de verschillende sprekers.
De route zal bevlogen worden met een Boeing 737-300 toestel. Voor een trip naar Frans Guyana hebben Surinamers nog altijd een visum nodig. Wie afreist naar Frans-Guyana moet ten slotte ook een geldig inentingsbewijs van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg voor gele koorts kunnen tonen. Er zijn vier vluchten van en naar Belem. Daar Air Caraib is gestopt met haar vluchten, heeft SLM twee vluchten nu omgeleid van Paramaribo via Cayenne naar Belem. Uit laatste cijfers blijkt dat jaarlijks 40.000 personen vanuit Frans Guyana Suriname aandoen. Gelet op deze cijfers zegt Henshuys dat deze lijndienst sowieso lucratief zal zijn. Een ticket Paramaribo Cayenne kost 300 Euro en Paramaribo – Cayenne – Belem kost een slordige 600 euro.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!