Agrobeleid: veel aanzetten, weinig afmaken

Wanneer de regering bij herhaling aangeeft om Suriname te maken tot de voedselschuur van Suriname, dan is het uiteraard interessant voor maatschappelijke groepen om na te gaan wat de regeerplannen steeds zijn. Bij het indienen van ministeriele jaarplannen bij de begrotingsbehandeling is dat het best mogelijk. Wat zal LVV doen om de voedselschuurdroom waarheid te doen worden? De beloften zijn al twee jaar terug gedaan, de aanzet moest al gegeven zijn. Voor 2012 is aangegeven dat de training Agro ondernemerschap voor de districten Paramaribo, Nickerie, Coronie en Saramacca is afgerond. Deze training wordt in 2013 voortgezet in de overige districten om de kwaliteit en kwantiteit van de productie en export van agrarische producten te verhogen. Hiermee wordt beoogd dat agrariërs geslaagde ondernemers worden en de agro-sector wordt geprofessionaliseerd. Dit doel moet in 2013 geëvalueerd worden. In 2013 moet niet zonder meer weer aangekondigd worden dat aanzet wordt gegeven tot iets anders. Nagegaan moet worden of het doel is gehaald. Voor de stimulering van de landbouwsector heeft LVV een hele scala aan maatregelen aangekondigd. Voor de rijstsector worden activiteiten aangekondigd die moeten zorgen voor herstel, groei en ontwikkeling van de rijstsector. Er zijn acties die duidelijk zijn en anderen waar er moeilijk verbanden zijn te leggen. Zo zullen kaders worden getraind voor een versnelde aanpak ter instelling van de waterschappen. Nu pas zal men overgaan tot intensivering van rijstonderzoek met aandacht op kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van de padieproductie. Zonder aan te geven waar het concreet om gaat, wordt aangegeven dat ‘value added’ programma’s zullen worden geïntroduceerd. Dat duidt op agro-industrie, industrialisatie. Hebben de boeren daarom gevraagd? Nu zal weer voorlichting en training van bekwaam kader geïntensiveerd worden. De vraag rijst hier hoeveel keer op dit stuk te intensiveren valt. Een obscure beleidsintentie in de begroting is ook ‘stimulering van diepte-investeringen in de productieketen’. Alleen de weinigen die deze maatregel hebben geschreven, weten wat er daaronder exact moet worden verstaan.
Een plotseling wakker worden en daarom niet geloofwaardig is de maatregel waarbij landelijk  agrariërs gestimuleerd zullen worden voor de aanmaak van eigen kwalitatief goed plantmateriaal van diverse fruitsoorten. Deze training is onderdeel van het Natin-onderwijs. Kan het zomaar aan minder geschoolde boeren worden geleerd? Het kennisniveau van zowel particulieren als LVV – voorlichters zal worden verhoogd in het aanmaken van fruitplantmateriaal door het landelijk verzorgen van trainingen. De voorlichters zijn doorgaans Natinners die genoeg onderlegd zijn in het aanmaken van plantmateriaal. Deze maatregel lijkt op het inkopen van tijd. Er zal een
plantsoendienst te Cultuurtuin worden aangemaakt. Dit moet aan het einde van 2013 door de sector geverifieerd worden. Het aanbod van kwalitatief goed fruitplantmateriaal van diverse soorten in de verschillende ressorten wordt verruimd.
Veel voorstellingsvermogen vergt ook de maatregel omschakeling van Citruskwekerij Tamansarie naar een agro-toeristisch modelbedrijf. Wat voor functie heeft deze citruskwekerij gehad? Wie heeft ervan geprofiteerd? Waarom is er zo weinig over deze kwekerij bekend. In verband met de omschakeling zal men een tuinbouwkas opzetten voor sierteelt, ruimtelijke ordering van de citruskwekerij en het opzetten van een Nursery. In 2013 moet dit proces voltooid zijn. Het tuinbouwkasverhaal van LVV is recent bekritiseerd. Het zou te duur zijn, er is geen capaciteit om te begeleiden en landbouwers kennen het fijne van de zaak niet. Toch wordt aangekondigd dat men tuinbouwkassen zal opzetten. Gaat het om de zogenaamde ‘surisombra’-kassen. Het moderniseren en garanderen van de kwantiteit en kwaliteit van de productie door de introductie van kassenteelt is een ‘copy paste’ maatregel die enkele jaren oud is. LVV  zal een  marktgericht plantschema en productie stimuleren. Zijn er daarvoor al overlegstructuren in place? Is het al voorbereid? De rij van nietszeggende maatregelen die niet uitgevoerd zullen worden dan wel geen impact zullen hebben op de gedane regeringsbelofte kan aangevuld worden. Ook interessant zijn stichtingen die al jarenlang bestaan, maar geen noemenswaardige output hebben of vernieuwing en innovatie doorvoeren, zoals Landsbedrijf Alliance, Stichting Proeftuinen Suriname (Stipris) en Stichting Landbouw Ontwikkeling Commewijne (SLOC). De begroting van LVV wordt straks onderdeel van de begrotingsberaadslagingen. Maar de sector moet er minutieus naar kijken. De begroting moet elk jaar worden geschreven. Het moet echter geloofwaardig zijn. Ook moet de sector komen tot een structuur om oude begrotingen te evalueren. Die van 2012 is daar nu rijp voor.

error: Kopiëren mag niet!