DOE pleit voor wetgeving dierenwelzijn en betere zorg

Sinds 4 oktober 1930 wordt op deze dag – wereldwijd- meer aandacht besteed aan dieren in het algemeen en onze eigen huisdieren in het bijzonder. Oorspronkelijk is het een feestdag van Franciscus van Assisi die erg begaan was met het lot van mensen, dieren en planten.
Alhoewel het goed is om vandaag extra aandacht aan dieren te schenken is het belangrijker om dit het gehele jaar door te doen. De overheid draagt hierin verantwoordelijkheid door goede wetten te maken en zo het welzijn en de bescherming van dieren goed te organiseren. Deze wetten, die er helaas nog niet zijn, moeten het mogelijk maken om in te grijpen als er sprake is van dierenleed. Als burgers, dragen we mede-verantwoordelijkheid voor dieren in de natuur en dieren die we thuis houden.
Bij dieren in de natuur geldt de algemene regel: laat ze met rust en geniet ervan op afstand. Dieren zijn, net als mensen, niet voor gevangenschap gemaakt. Papegaaien bijvoorbeeld, zijn groepsdieren, en die vinden het vreselijk om alleen in een kooitje te zitten.
Bij huisdieren onderscheiden we nuthuisdieren en gezelschapsdieren. De eerste groep houden we voor economische doeleinden,omdat ze nuttig voor ons zijn. Van koeien, schapen , geiten, varkens , kippen krijgen we melk, leer, vlees en eieren. Alhoewel we met deze dieren een minder grote emotionele band hebben, is het toch belangrijk dat ze goed verzorgd worden. Het zijn vaak basisvoorwaarden die een wereld van verschil maken. Concreet betekent dat zorgen voor voldoende voer, drinkwater en een schone stal. Bij regen, onweer of bij felle zon moeten er mogelijkheid voor bescherming aanwezig zijn. Het beloont zichzelf, als er goed voor deze dieren wordt gezorgd. Hierdoor zal de opbrengst van melk, vlees en eieren ook hoger zijn.
De gezelschapsdieren: honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels etc. houden we thuis omdat we een emotionele band met ze hebben. Gelukkig is een positieve trend in grote delen van onze samenleving merkbaar voor wat betreft de manier waarop wij dieren houden. Toch kan het altijd beter en ook hier geldt dat als de basisbehoeften vervuld worden, een grote mate van welzijn voor het dier wordt gecreëerd. Concreet betekent dat een grote mate van bewegingsvrijheid, bij voorkeur niet aan de ketting maar eventueel voor korte tijd in een honden ren of hok. Vogels brengen we het liefst onder in een ruime volière etc.
Aangezien honden de grootste populatie huisdieren vormt, wil ik voor deze groep nog een paar specifieke punten aanhalen.
Geef de dieren goed voer. Dat is niet per definitie commercieel voer. U mag gerust zelf koken. Bovendien is dat vers, vrij van geur, kleur en smaakstoffen en de honden produceren over het algemeen minder ontlasting. Uiteraard altijd voldoende schoon drinkwater. Dat is in ons klimaat een must naast de mogelijkheid om te schuilen tegen felle zon en regen.
Heeft u een of meerdere honden, denk er goed over na voordat u ze – zomaar – laat kruisen. Er worden dagelijks nog veel puppies gedumpt. Hun toekomst is verhongeren, overgereden worden door auto’s of een verwaarloosd leven als straathond. Het is slechts een kleine ingreep om ervoor te zorgen dat uw honden geen kleintjes meer krijgen. Informeer bij het dierenasiel of uw dierenarts hierover.
Tenslotte, als u dieren heeft, zorg er goed voor en als u ze nog niet heeft, bezint eer gij begint.
Ik wens u en uw dieren namens de DOE-partij een fijne dierendag toe!
Dierenarts H. Bos-Halfhide

error: Kopiëren mag niet!