Veelzijdige artiest deelt verjaardagscadeautje uit

Jarig zijn is voor de meeste mensen leuk. Vooral om de felicitaties, de bezoekers, de lekkernijen en niet in het minst de cadeautjes. Kortom: jarig zijn is meestal feestelijk. De muzikant , componist, tekstschrijver en zanger Kries Ramkhelawan,  al tientallen jaren ons nationaal en internationaal symbool van het hindoestaanse lied, wordt op 2 oktober 54 jaar. Een feestelijke leeftijd en origineel als hij is, verwacht Kries geen cadeautjes, maar deelt hij ze uit. Uiteraard zolang de voorraad strekt.
Kries heeft een bundeling van bhajans (liederen) vanaf 1930 gemaakt in het boek:’ Saathi Bhajan Sangrah’. Het boek geeft de teksten van 276 bhajans, kirtan en mantra’s. Vele daarvan zijn bekend uit Bollywoodfilms. De teksten worden aangevuld met informatie over verschijningsjaar van de film, titel, componist, tekstdichter enz. Ramkhelawan wil het boek (oplage 500 stuks) zo wijd mogelijk verspreiden vandaar dat elke religieuze instelling, school,  gezelschap en individu met interesse voor bhajans en/of de hindoestaanse cultuur het kan krijgen om te gebruiken. Gratis. Wie toch wat wil geven, kan er van verzekerd zijn dat dat geld ten goede komt aan muzieklessen voor kinderen in Uitkijk.
Kries Ramkhelawan werd op 2 oktober 1958 geboren in Saramacca. Vanaf ongeveer zijn achtste jaar zette hij zijn eerste wankele schreden in  de voetsporen van zijn vader, de bekende zanger/muzikant Rampersad Ramkhelawan. Het kleine plantje van toen is inmiddels uitgegroeid tot een imposante rijkbloeiende schaduwrijke manjaboom van de Indiase muziekcultuur. Een van zijn vele bewonderaars, de heer Widjai Sardjoe, directeur eigenaar van de vastgoedmaatschappij Intervast Suriname, heeft de uitgave van het boek gesponsord.
Sardjoe noemt bhajans een bron van innerlijke rust en evenwicht binnen de positieve en negatieve vibraties die ons omringen. Wie ’s morgens bhajans zingt mag rekenen op een mooie middag en een gezegende avond. Kinderen die jong beginnen met het zingen van- en luisteren naar bhajans, groeien dankzij de positieve invloed ervan op tot stressbestendige mensen, die in alle facetten van hun leven voordeel halen uit die innerlijke rust. Bhajans helpen ons om harmonie te bereiken en te onderhouden binnen families en de gemeenschap. Dat is de reden voor de heer Sardjoe geweest om dit boek te sponsoren en het op te dragen aan zijn ouders Ram en Clemmy Sardjoe ter gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijksfeest op 11 september.
Het boek Saathi Bhajan Sangrah mag gerust gezien worden als een literair monument en encyclopedie van de universele Indiase religieuze en spirituele muziek vanaf 1930. Kries Ramkhelawan heeft er een nieuw hoofdstuk mee toegevoegd aan zijn toch al zo rijke artistieke oeuvre. Dat belooft wat voor de toekomst, want de jarige is al begonnen aan een boek met liederen (ruim 250!) uit zijn eigen carrière.

error: Kopiëren mag niet!