Consuello Pregers in Guyana begraven

‘Mevrouw, niemand zou het zo willen hebben. Ik ben van hier, mijn zoon is van hier maar toch moest ik hem helemaal in Guyana begraven en hem daar achterlaten. Suriname heeft me niet geholpen. Guyana heeft me heel veel geholpen. Ik kom net van daar. Ze hebben me echt veel bijgestaan’, vertelt de moeder van de 22-jarige Consuello Pregers, Kamlawatie Pregers-Soeroedjbali, heel emotioneel aan Dagblad Suriname. Haar zoon is zaterdag middels verdrinking omgekomen in de Corantijnrivier. Woensdagmiddag werd zijn lichaam gevonden aan de zijde van Guyana.
De onkosten om het lichaam van Pregers te halen naar Suriname waren te hoog voor de moeder. Ze is alleenstaande. Ze heeft nu nog maar een zoon van 29 jaar. ‘Weet je wat het betekent als moeder om je kind te begraven in een vreemd land. Ik had het nooit verwacht en ik wilde het niet zo hebben, maar ja het is gebeurd’, uit ze heel verdrietig. Ze weigert ook om in details te treden over het bedrag. ‘God alleen weet waarom hij zover is begraven. Ik had nooit gedacht dat ik mijn zoon in zo een toestand zou zien.’
Aan de moeder werd voorgehouden dat het lichaam niet via de backtrack-route vervoerd zou kunnen worden. Dat zou met de veerboot moeten plaatsvinden. En hier moest geld voor betaald worden. Verder verkeerde het lijk al in verre staat van ontbinding. Het zou niet opnieuw in de koeling opgeslagen kunnen worden, maar zou dezelfde dag begraven moeten worden. ‘Ze hadden hem gezet in een bak met ijs erin. We hebben toen maar alles geregeld in Guyana om hem daar te begraven.’
Het lichaam van Pregers werd door de Guyanese politie afgestaan aan de familie nadat er obductie daarop was gelast, zei gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop gisteren aan Dagblad Suriname. Woensdagmiddag omstreeks 5 uur is zijn lichaam gevonden te 65 Beach in Guyana. Hij verdween ter hoogte van 63 Beach in het water. Voor het binnenhalen van een lijk vanuit Guyana naar Suriname moeten de nodige formaliteiten verricht worden. Zo moet schriftelijk toestemming gevraagd worden aan de procureur-generaal. De politiefunctionaris gaf ook mee zich ervan bewust te zijn dat het laten overhalen van een lijk vanuit Guyana naar Suriname niet goedkoop is.
Dagblad Suriname heeft uit informele kringen vernomen dat de moeder in totaal het bedrag van USD 7.000 moest neertellen om het lichaam van haar zoon in Suriname te krijgen. De krant maakte ook contact met een Surinaams uitvaartbedrijf dat bijkans SRD 2.000 in rekening zou brengen voor het binnenhalen van een lijk vanuit Guyana naar Nickerie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!