Begrotingstekort SRD 660 miljoen

De totale overheidsontvangsten voor 2013 worden begroot op SRD 5.14 miljard, terwijl een bedrag van SRD 5.8 miljard naar verwachting zal worden uitgegeven aan de apparaatskosten en de beleidsprogramma’s. Het begrotingstekort bedraagt SRD 660 miljoen. Dat is een tekort van 4.1% van het bruto binnenlands product (bbp). Deze cijfers maakte president Desi Bouterse bekend in DNA, nadat hij zijn jaarrede had gehouden. De totale geraamde uitgaven voor 2013 zijn in vergelijking met 2012 toegenomen met SRD 350 miljoen (6.4%), terwijl de totale geraamde ontvangsten zijn gestegen met SRD 472 miljoen (10.0%). Voor 2012 was het tekort 5.4% van het bbp.
‘Het geld is er wel, we moeten het goed besteden’, zegt het NDP-assembleelid Charles Pahlad over de jaarrede van de president. Volgens Pahlad wordt het komend parlementsjaar ‘een heel goed jaar voor land en volk’. ‘We moeten het beste eruit kunnen halen. Het geld is er wel.’ De parlementariër wijst erop dat het aan het hoogste college van staat is gelegen om te discussiëren over de begrotingen, om deze vervolgens aan te nemen. De politicus is niet van oordeel dat de president beloftes heeft gedaan die niet waar te maken zijn. Volgens hem betreft het voornemens waaraan daadwerkelijk invulling gegeven zal worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!