In Paramaribo opgenomen horrorfilm in première op Canadees filmfestival

De 26-delige internationale horrorfilm ‘ABC’s of Death’ met het in Paramaribo opgenomen segment ‘Pressure’ gaat vandaag in première op het Toronto International Filmfestival (TIFF). Aanvankelijk heette ‘Pressure’ ‘Paramaribo’, maar kreeg in de montage een andere naam. Pressure is een korte film van de Britse regisseur Simon Rumley en de in New York woonachtige Surinaamse cameraman Milton Kam. De hoofdrol in deze stomme film wordt gespeeld door de transseksueel Ivana Hilton. De film, die in augustus 2011 in drie dagen tijd werd opgenomen, gaat over een alleenstaande moeder van drie die uit geldnood de prostitutie ingaat. Op een dag krijgt ze een klant met een aparte voorkeur. De klant wil dat ze het doden van een kat filmt. Rumley werd door producent Draft House Films met 25 andere internationale regisseurs uit het horrorgenre uitgekozen om “aan het meest ambitieuze horrorfilmproject in de geschiedenis” mee te doen. De opnamen vonden plaats in 15 landen, waaronder dus, dankzij cameraman Milton Kam, ook Suriname.
Pressure, een film waarin dus niet gesproken wordt, werd op Rumley, Kam en de art director na, opgenomen met een lokale crew en cast: Simon Rumley – director; Milton Kam – director of photography; Britta Rogozinski – art director/clapper; Idi Lenmers – animal wrangler; Masami Tsai Meu Chong – animal wrangler; Benito Sadi – sound recordist; Helen Kamperveen & Martha Vriesde – casting support en Nancy de Randamie, Martin Slagtand en Ken Doorson – production support. Naast Hilton, zijn onder meer de actrices Cher Spalburg en Hilkia Lobman bij het Surinaams publiek bekend van het on stage theaterstuk ‘Onder vrouwen over mannen’, in Pressure te bewonderen. Voor iedereen die vanuit Suriname heeft meegewerkt aan Pressure, inclusief Kenny B & Benaissa, Ori en Crazy G, wiens songs Wai Gwe, Verdriet en Full Bigi Sma in de film zijn gebruikt, was dit een gelegenheid zich internationaal voor nieuw publiek te profileren. Ook Suriname zelf wordt hierdoor vanuit een andere, unieke hoek- het horrorfilmgenre – internationaal op de kaart gezet.
Voor Rumley was het “filmen in Paramaribo een geweldige ervaring”. “Iedereen was vriendelijk en behulpzaam.” Rumley is ervan overtuigd dat hij “de lokale schoonheid op een goede manier op het witte doek heeft neergezet”. De Britse horrorregisseur “hoopt op een dag terug te keren naar Suriname voor het maken van nog een film”. Deze kans is zeker aanwezig, aangezien Rumley en cameraman Milton Kam al vaker met elkaar samenwerkten. Pressure is net als de andere ‘ABC of Death’-films “provocatief” en “choquerend”, maar vooral ook “ongelooflijk grappig”, staat te lezen als ‘programmer’s note’ op de TIFF-website.
ABC’s of Death, met daarin Pressure, zal op het TIFF met de 25 andere filmdelen dit hele weekend te zien zijn bij het programmaonderdeel ‘Midnight Madness’. ABC’s of Death is in de nabije toekomst van 20 tot 27 september geprogrammeerd op het horrorfilmfestival Fantastic Fest in Austin, Texas, en begin oktober op het Sitges Fantastic Filmfestival in Catatonie, Spanje. Eind dit jaar verschijnt ABC’s of Death in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in de reguliere theaters in deze regio en Europa wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

error: Kopiëren mag niet!