‘Geldschieters zijn de grootste maffia’s in Suriname’

‘Geldschieters zijn de grootste maffia’s in Suriname.’ Dat zegt de parlementariër Sheilendra Girjasing in een interview met de krant. Hij meent dat de geldschieters in Suriname op een legale en geraffineerde manier, samen met ‘malafide notarissen’, ervoor zorgen dat geldleners, straatarm worden. Dit zegt hij naar aanleiding van de vele klachten die hij binnenkrijgt als volksvertegenwoordiger. ‘Ik word op weekbasis zeker door 8 tot 10 personen gebeld die me vertellen op welke wijze ze door geldschieters worden ‘geroyeerd’ van hun bezittingen. En meestal bellen deze mensen me wanneer het te laat is. Wanneer het proces van veiling tot het verkopen van de bezittingen allemaal achter de rug is. En dan is hulp bieden bijna niet meer mogelijk’, stelt de parlementariër.
Girjasing betreurt het dat geldleners op deze manier worden benadeeld. Hij waarschuwt daarom dat men leningen liever via de bank moet nemen, dan bij de geldschieters. ‘Er is juridisch niets mis met de geldschieters, ze zijn zodanig georganiseerd dat je niet tegen ze kan optreden. Hun grootste voordeel is dat ze worden bijgestaan door de malafide notarissen en dan kan je helemaal niets meer doen voor de slachtoffers.’ De volksvertegenwoordiger zegt dat in DNA dit probleem uitgebreid wordt behandeld en de regering aan het oplossen van het probleem werkt. Niettemin drukt hij een ieder op het hart niet zomaar geld te lenen. ‘Je weet niet wat je te wachten staat als je eenmaal begint bij zo een geldschieter.’
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!