17% geslaagden glo Kwamalasemutu

Van de 18 zesdeklassers van de glo-school op Kwamalasemutu hebben slechts 3 de eindstreep gehaald. Twee jongens en een meisje slaagden voor lbgo. Acht leerlingen hebben lbo als schooladvies gehad. De zesdeklassers hebben pas vorige week hun toetsuitslag gehad, vanwege een probleem op het Examenbureau. Bestuursopzichter Koeronkare Jerry Ai Ai van Kwamalasemutu zegt dat de uitslag dit jaar teleurstellend is. Maar de school kampte met een aantal zaken dat negatief heeft gewerkt op het onderwijs in het dorp. Ai Ai noemt de brand op de school als één van de negatieve factoren. De school is na de brand niet meer hersteld wegens gebrek aan middelen. De kinderen volgden de lessen in een zwaar gehavend schoolgebouw. Momenteel wordt de school elders in het dorp opgezet met donatiemiddelen van Staatsolie.
De school moet het grotendeels doen met lokale kweek uit het dorp zelf wat leerkrachten betreft. Ai Ai zegt dat de ouders van de geslaagden met inschrijvingsproblemen zitten, omdat de toetsuitslag zo laat is bekendgemaakt. Een ander probleem is de opvang van de jeugdigen in Paramaribo. Het Zaailand Internaat voor schoolkinderen uit het binnenland is zo goed als vol. Deze zaken baren Ai Ai zorgen. De geslaagden moeten voor hun verdere ontwikkeling naar de stad. Als ze geen opvang hebben, zullen ze genoodzaakt zijn om in het dorp te blijven, waardoor ze verdere educatie zullen ontberen. Het dorp beschikt over slechts één basisschool. De opvang voor de geslaagden van de glo was in het verleden stukken gemakkelijker zegt Ai Ai. Daar zorgde de organisatie Change for Children (CFC) voor. Change for Children was een internationaal programma dat zich richtte op de meest kwetsbare kinderen en jongeren die in armoedesituaties in vooral rurale gebieden leven. Het hoofddoel is ontwikkeling en bescherming van deze kinderen. Met het CFC Suriname Programma zijn in het verleden enkele kinderen van Kwamalasemutu in staat gesteld verdere educatie te genieten in de stad.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: