Advocaat pleit voor meervoudige kamer

Advocaat Raoul Lobo die de verdachte Rabin N. verdedigt, had eerder een verzoek ingediend waarin hij had gevraagd om de bewaring van zijn cliënt op te heffen. Rabin is aangehouden op de verdenking betrokken te zijn in de levensberoving van de Haïtiaan Celsius Molius. Op basis van het dossier ontkent de verdediging elke betrokkenheid van Rabin. De rechter-commissaris had deze zaak, vanwege tekort aan dan wel afwezigheid van griffiers, uitgesteld naar 22 augustus. Volgens Lobo heeft de rc zonder enige berichtgeving, op 17 augustus 2012 het verzoek van de advocaat afgewezen. De strafpleiter vindt in deze ook dat de rechterlijke macht geblunderd heeft.
De advocaat geeft aan dat hij van de griffier had vernomen dat de rc zijn verzoek had afgewezen. Ook vernam hij van de griffier, dat in de zaak tegen zijn cliënt gerechtelijk vooronderzoek (gvo) zal plaatsvinden. De raadsman zegt dat hij onregelmatigheden heeft geconstateerd. Van de politie begreep de raadsman dat er beperking bevolen waren door de procureur-generaal (pg). De raadsman heeft dit nagetrokken bij het Openbaar Ministerie (OM) en het bleek dat dit niet op waarheid berust. De advocaat heeft het gevoel dat hiermee de politie de verdachte tot een bekentenis wilde dwingen. ‘Het was zo te zien een persoonlijke beperking van de politie. Dit krijg je, omdat er in Suriname een enkelvoudige kamer is.’ De verdediging pleit daarom voor een meervoudige kamer, voor meer zekerheid op een aanvaarbare beslissing.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!