Surisombra-kassen verloren investering LVV

De welbekende Surisombra-kassen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn een verloren investering. Dat zegt de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bainath. “Alle geld voor niets, een verkeerde investering die niets dan alleen verliezen en irritaties oplevert.” Hij noemt de Surisombra-kassen die het ministerie in het jaar 2008 geïntroduceerd heeft, een totale mislukking. Bainath zegt dat er nog steeds niet succesvol geoogst kan worden uit de kassen, omdat begeleiding van LVV uitblijft.
De voorzitter zegt dat de landbouwers die overgaan tot kassenteelt niet goed worden getraind waardoor alles mislukt. “Je krijgt een training op kantoor over kassenteelt en op het moment dat je in de praktijk bezig bent, zie je dat er zich zaken voordoen die niet eens in de training zijn behandeld. Je wordt geconfronteerd met ziekteverschijnselen en je weet geen raad.” Bainath zegt dat het ministerie zeker gedurende een jaar adequate begeleiding moest geven aan de landbouwers op het veld. “Zolang LVV zich alleen bezig houdt met theoretische trainingen op kantoor zullen zaken gaan mislukken en zullen boeren werkelijk geen geloof in hun hebben.”
Als goed voorbeeld noemt Bainath de samenwerking met The Caribbean Institute waarmee de landbouwcoöperatie samengewerkt heeft voor het realiseren van plantenklinieken in Suriname. Boeren kunnen met zieke planten naar de plantenklinieken. “Wanneer de plantendoktoren niet zeker zijn van hun zaak bij het vaststellen van een diagnose, gaan ze het veld op. Ze zijn niet bang om het veld op te gaan en hun werk te doen”, meent de voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!