Rijstoverschot op Surinaamse markt

Vanaf juni dit jaar stapelt zich een padieoverschot op in Suriname, zegt rijstproducent Leakat Mahawatkhan. Het verbaast hem waarom winkeliers niet zijn overgaan tot verlaging van de prijs. Een zak semi-super van 25 kilo (breukgehalte 5 – 10 %) kostte een jaar geleden SRD 60. De prijs is op dezelfde lijn gebleven tot juni. In juni was wel een daling te bespeuren vanwege de overschotten die zich begonnen op te stapelen. Zo is de prijs van dezelfde zak semi-super gekelderd naar SRD 55. Mahawatkhan vreest  dat de prijs voor de rijstproducenten nog meer omlaag zal gaan, zonder dat de winkeliers deze prijsverlaging doorvoeren in het voordeel van de consumenten.
De rijstmagnaat benadrukt de grote overschotten aan padie op de wereldmarkt. Dit heeft zijn effect op de export, vanwege de dalende prijs op de wereldmarkt. ‘Het is een situatie van vraag en aanbod.’ Waar rijstexporteurs het afgelopen seizoen een ton cargorijst voor een bedrag van USD 590 hebben kunnen verkopen, is de prijs gedurende dit seizoen gekelderd naar USD 435 tot USD 440 per ton. Het verschil is bijna USD 150.
Mahawatkhan wijst erop dat het afgelopen seizoen, toen de rijstexporteurs een ton cargorijst voor een bedrag van USD 590 hebben verkocht, de opkoopprijs van padie tussen de SRD 75 en SRD 77 bedroeg. Dit seizoen, waar de prijs is gedaald naar USD 435 tot USD 440 per ton, vragen de rijstboeren een opkoopprijs van boven de SRD 80. ‘Een opkoopprijs van SRD 80 of meer is helemaal niet haalbaar. Indien dit gebeurt, kunnen de rijstopkopers en de molenaars liever de tent sluiten. Want dan draaien ze totaal op verlies.’ De rijstproducent stelt voor dat de Staat padie opkoopt bij de verschillende producenten en deze vervolgens zelf distribueert. ‘Mensen denken dat padie planten een gemakkelijke klus is. Daar moet je werken, zowel in de felle zon als in de regen. We kennen geen airco kantoor als de overheidsmensen die om elf uur hun tassen beginnen te pakken wanneer hun kantoor niet goed gekoeld wordt.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!