Minov achter met betaling OBS bus- en boothouders

De bus – en boothouders aangesloten bij de Organisatie van Bushouders en Boothouders in Suriname (OBS) proberen al twee maanden tevergeefs hun gelden te krijgen van de overheid. De organisatie heeft in juni een principeovereenkomst bereikt met het Minov voor een tariefsverhoging van 10%. Met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en Financiën was toen afgesproken dat het geld in kavels zou worden uitbetaald in juli en augustus. De laatste kavel zou eind deze maand worden uitbetaald. Een OBS-bushouder zegt aan Dagblad Suriname dat de overheid nog geen enkel bedrag gestort heeft. Als het totaal bedrag van de afgelopen twee maanden niet op korte termijn gestort wordt, zullen de bus- en boothouders niet in staat zijn om in oktober aanstaande hun diensten te verlenen aan het Minov. Dat betekent dat het vervoer van  leerlingen en leerkrachten in de districten in gevaar komt.
De bus – en boothouders zijn ongerust, omdat zij vernomen hebben dat de betaling nog een poos op zich zal laten wachten. De Centrale Bank van Suriname heeft naar hun zeggen nog geen autorisatie verleend aan het ministerie van Financiën om de gelden vrij te maken. Als die toestemming door de moederbank is verleend, duurt het nog twee weken voordat alles comptabel goed is verwerkt. De overmaking door Financiën neemt een week in beslag, terwijl de banken enkele dagen tot een week nodig hebben voor de verwerking en de storting.  September krijgen de 4 bushouders normaliter geen geld, omdat er niet gereden wordt. Deze periode wordt daarom gebruikt om de nodige onderhoudsbeurten te plegen op de bussen en boten. Omdat de tariefsverhoging met terugwerkende kracht wordt uitbetaald en in tranches is opgedeeld, zal ook eind deze maand de bushouder een deel van zijn geld krijgen. 
Daar  het verschuldigde verhoogde bedrag sinds  juli niet is uitbetaald, zitten de bushouders met de handen in het haar, omdat zij geen onderhoud kunnen plegen en hun arbeiders niet kunnen uitbetalen. Voor het kortste traject van 7 kilometers (3,5 km retour) ontvangen de bushouders nog SRD 40 per dag. Voor de langste route  van ruim 200 kilometers  (Afobaka-Paramaribo vice versa)  ontvangen de leden afgerond SRD 500 per dag. Alle tarieven op de 700 bus- en boottrajecten in district en binnenland worden met 10 % verhoogd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: