Mahinder Tedjoe na 13 jaren beëdigd

De jarige Mahinder Tedjoe is gisteren door president Desi Bouterse beëdigd als plaatsvervangend lid van het Hof van Justitie. Tedjoe was al in 1999 benoemd. President Bouterse zei het onbegrijpelijk te vinden dat de beëdiging nu pas plaatsvindt. ‘Er is een tekort aan rechters en er zijn problemen bij de rechterlijke macht.’ Bij de beëdiging van Tedjoe in de Corner House aan de Waterkant waren ook aanwezig diverse leden van de regering, onder wie vicepresident Robert Ameerali en minister Edward Belfort van Justitie en Politie.
Het staatshoofd gaf aan dat het rechtsgevoel van de burger optimaal bevredigd moet worden en dat de regering de verantwoordelijkheid heeft de rechterlijke macht goed te laten functioneren.
De late beëdiging van Tedjoe is volgens de president te wijten aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Volgens hem heeft het Hof steeds tegengewerkt om de beëdiging te doen plaatsvinden.
De president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor, zegt dat in 1999, toen Tedjoe samen met anderen – onder wie Fred Veldema – was voorgedragen, deze procedure niet volgens de Grondwet had plaatsgevonden. In de regel kan een rechter benoemd worden, maar is er advies nodig van het Hof van Justitie om beëdigd te worden.
 
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!