Janita: ‘Toneelspelen is mijn hobby’

De 17-jarige Janita Moektimisier is een actrice in het toneelgezelschap Rahemalbuiten. Zij is dit jaar geslaagd van havo en wil verder studeren. Janita’s eerste optreden was in  ‘Cyza Wills’. Sinds haar 12de is zij actief in de groep van Perdiep Dodah. Janita werd toevallig op het Hindalaya-veld gevraagd door de groep die een actrice miste op dat moment. In het begin was zij erg nerveus en dat is nog steeds het geval. Gaandeweg elke opvoering wordt het beter. Het was altijd een wens om aan toneel (natak) te doen. Toneel is uitgegroeid tot Janita’s hobby.
Door toneel leerde de tiener beter om te gaan met mensen en de beschikbare tijd efficiënt in te delen. De jongerenvereniging heeft als doel mensen te laten ontspannen. Elke natak heeft een boodschap die tot uiting moet komen. De bedoeling is dat het publiek daaruit moeten leren.  Janita is de samenleving dankbaar voor hun liefde. “Een lach op hun gezicht geeft me altijd een goed en een tevreden gevoel.’ De vijf grote toneelstukken waarin Janita een rol heeft vervuld zijn: “FB aur BB ka madja”, “Dorose vrouw moro switie”, “Auratya top, adamya lollipop”, “Holland ka nateedja” en “Patohya lastig, parosya vrijpostig”.
De première van de zesde natak is in september. Janita is met de groep naar Nederland op tournee geweest om het stuk “FB aur BB ke madja” (De nadelen van FB en BB) op te voeren. Hiermee hebben zij de samenleving en vooral de jongeren ervan bewust gemaakt dat Facebook en BlackBerry niet slecht zijn, maar men bewust ermee om moet gaan. In Nederland heeft zij een geheel aparte ervaring opgedaan. De organisatie was goed. “Ik houd heel veel van mijn groep”, zegt Janita aan Dagblad Suriname. De acteurs gaan met elkaar om als een grote familie. Naast toneel heeft Janita gedaan aan karate (bij Wilfred Burgos) en dans (kathak).

error: Kopiëren mag niet!