Certificaten uitgereikt aan jongeren Fase 3 Aganar-programma

De Stichting Women’s Business Group (WBG), onder voorzitterschap van Lilian Wiebers, en de Letitia Vriesde Sport Promotion Foundation hebben gisteren certificaten uitgereikt aan de Fase 3-jongeren van de vakrichtingen Horeca en Techniek van het Aganar Suriname programma. In totaal hebben 50 jongeren hieraan deelgenomen. De jongeren werden onder andere bemoedigend toegesproken door de minister van Sport en Jeugdzaken, minister Ismanto Adna. Aganar is een tweedekans-programma, die jongeren begeleidt in het vinden van een baan. Het programma maakt gebruik van groepsport om jonge mensen kernwaarden bij te brengen die belangrijk zijn voor het vinden van een baan of om ondernemer te worden of om weer in het onderwijssysteem terug te keren. Aganar is het Spaans woord voor winnen.  De kern van Aganar is niet gebaseerd op sporttraining, maar op de toepassing van de levenslessen uit de sport, zoals samenwerking. Aganar is volgens voorzitter Wiebers gebaseerd op 6 belangrijke kernwaarden die van belang zijn voor sport en op de werkplek: samenwerking, teamwork, respect, communicatie, focus op resultaten en continue zelfverbetering.
Het Aganar-programma is een methodologie die gebaseerd is op 4 pilaren. Door middel van sport worden sociale vaardigheden geleerd aan jonge mensen (vooral vroege schoolverlaters) voor een goede werkhouding (fase 1). Verder gaat het om het leren van een vak (vocational/technical training) gecombineerd met ondernemerschap educatie (fase 2), het lopen stage (internship/apprenticeship: fase 3) en job placement (tewerkstelling/begeleiding naar het vinden van een baan: fase 4). Het Aganar-pogramma, dat positief wordt ondersteund door de USA ambassade, het Minov en het ministerie van Jeugd en Sportzaken, werd op 6 december 2011 in Suriname gelanceerd.
 
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: